Търси
Вашият e-mail:
Вашето име:
E-mail на получателя:
Име на получателя:
Изпрати
Начало | Контакти Събота, 31 Октомври 2020г.
У Нас

Лъчо Мозъка назначил ромския барон Любо Къдравия експерт на НС

Петък, 27 Януари 2012г.
Автор: в. Атака
Ромският барон Любомир Илиев – Любо Къдравия (на снимката) е бил препоръчан за експерт към Народното събрание от депутата Лъчезар Иванов (ГЕРБ). Това съобщи председателят на  парламентарната комисия по правата на човека Йордан Бакалов от Синята коалиция, цитиран от „Медиапул”..
Пропускът на експерт в НС е бил издаден към Комисията по правата на човека чрез нейния председател Йордан Бакалов от СК, но по предложение на Лъчо Мозъка, както е известен тогавашният зам.-председател на НС от ГЕРБ.
"Комисията ми се занимава с малцинствата и ми беше предложен от тази гледна точка, но той престоя малко време като експерт към комисията и после по мое предложение вече му беше отнет пропускът", заявява Бакалов.
Къдравия не е получавал възнаграждения за дейността си като експерт. Разполагал е с пропуска около 6-7 месеца, уточни Бакалов.
Любомир Илиев – Любо Къдравия бе обвинен заедно с Васил и Георги Горанови, че е подготвял убийствата на Христо Върбанов – Ицо Папата, Цветелин Кънчев – Дон Цеци и Олег Янев от Върховната касационна прокуратура (ВКП).
Преди около две седмици Софийският градски съд освободи от ареста без мярка за неотклонение братята Горанови, тъй като прие, че единствените уличаващи данни срещу тях се съдържат в думите на един анонимен свидетел. Къдравия обаче бе оставен зад решетките заради персоналното си обвинение, че е подбуждал грузинеца Костантин Копреашвили към убийството на Христо Върбанов. За това е свидетелствал самият  Копреашвили, както и Папата пред когото грузинецът също признал за заговора.
Междувременно след ареста на групата стана ясно, че по време на Tройната коалиция обвиненият за поръчване на убийства Любо Къдравия се е добрал до множество обществени поръчки чрез една от фирмите си – “Алфатекс” ЕООД. Той е построил новата сграда на ГКПП Калотина през 2007 г. Същата година спечелил и конкурс за довършване на зданието на граничен пункт Гюешево. В момента фирмата на циганина ремонтира сградата на съда и прокуратурата в Стара Загора.
Заради предприемчивостта през 2006 г. обвиненият в подготовката на няколко убийства Любомир Илиев е обявен за „Ромски бизнесмен на годината”. Проверка в системата на ДАКСИ показа, че Къдравия държи 5 дружества. Той е собственик на “Рента кар алфа”, на фирмата за изолационни материали “Изотекс”, както и на “Розалия” за търговия на дребно. Името му фигурира в борда на директорите на сдружение “Българска асоциация за ромски бизнес”.
Изпрати
Коментар
Напиши коментар
Автор*:
Коментар*:
Код*:
Bot Captcha
Въведи код:
Пусни
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрият тон.

Условия за ползване на коментарите >>
Форум Атака
Телевизия АЛФААнкета
Подкрепяте ли петицията на АТАКА към главния прокурор Борис Велчев за сваляне имунитета на Ахмед Доган?
Да
88 %
Не
11 %
Общо гласували: 16650