Търси
Вашият e-mail:
Вашето име:
E-mail на получателя:
Име на получателя:
Изпрати
Начало | Контакти Четвъртък, 3 Декември 2020г.
По света

В България няма свобода на мисълта

Петък, 27 Януари 2012г.
Автор: Дойче веле
Властта репресира журналисти, разследващи корупцията и престъпността във висшите етажи

България отбеляза нов позорен рекорд - в новия, 10-ти по ред доклад на "Репортери без граници" за медийната свобода страната постига най-лошата си оценка, откакто се прави тази класация. В новия индекс България пропада с цели 9 места, съобщи Дойче веле.
Докладът обхваща 178 държави и региони, подредени според степента, в която те отговарят на критериите за свободни медии в периода 1 декември 2010 - 30 ноември 2011 година. Първите места, както и миналата година, отново се заемат от европейски страни. Но макар Европа да е като цяло континент, в който медийната свобода се зачита много повече, отколкото в други части на света, различията между отделните държави са огромни. Така например докато Финландия, Норвегия и Холандия и тази година заемат първите места в класацията, страни като България, Гърция и Италия са на опашката в Европа: България заема непрестижното 80-то място, Гърция - 70-то, а Италия - 61-во.
Спрямо миналогодишното изследване България пропада с 9 позиции - за разлика от Гърция, която съумява да запази миналогодишното си място. Специално за България в доклада на "Репортери без граници" е записано, че журналисти продължават да бъдат заплашвани и дори умишлено нападани. Това важи главно за журналисти, които пишат за корупцията или организираната престъпност в страната.
В Гърция по време на масовите протести срещу икономиите много репортери и фотожурналисти са работели в условия, близки до тези в страни, в които се води война. Унгария, където със закон бяха ограничени правата на медиите, се срива със 17 позиции и вече заема 40-то място. От 19-то на 28-мо място пък пада Великобритания, което се дължи на скандала с News of the World. Заради практикуваното сплашване на журналисти под предлог, че това е част от войната срещу тероризма, Турция се срива до 148-мо място. Германия тази година се подобрява с една позиция - от 17-то на 16-то място.
През 2011 година България постига най-лошата си оценка, откакто се прави тази класация. Ето статистиката по години: 2002 (38 място); 2003 (35); 2004 (36); 2005 (48); 2006 (36); 2007 (51); 2008 (59); 2009 (68); 2010 (71) и 2011 (80). Ако това може да бъде някакво успокоение, значително по-зле класирани през тази година са и САЩ. Заради оспорваните методи на полицията срещу демонстрантите, предприели окупации на ключови институции и организации, страната се свлича с цели 27 места - от 20-то на 47-мо място.
Последните три места в класацията си поделят Еритрея, Северна Корея и Туркменистан. В доклада на "Репортери без граници" се обръща внимание на факта, че за тоталитарните режими контролът над медиите се е превърнал във въпрос на оцеляване. Като особена разновидност се определят уличните боеве в арабските страни, където все повече блогъри и непрофесионални журналисти се превръщат в мишена на властите. Тези нови "репортери" са призовани да запълват вакуума, получен вследствие на жестокото цензуриране на редовните медии, или пък там, където чужди медии не биват допускани.
В много страни по света насилието срещу медиите изглежда с дълбоки корени. Докато виновните за това не бъдат привлечени под отговорност, не можем да очакваме положителна промяна, отбелязват авторите на доклада. В най-голяма степен това важи за Мексико и Хондурас, заемащи в класацията за 2011 година съответно 149-то и 135-то място. В същата категория е поставен и Пакистан, който за втора поредна година държи първото място в света по брой на убитите журналисти. Тежко остава положението и в Сомалия, където от 20 години насам бушува гражданска война; в Иран, където продължава масовото преследване и потискане на журналисти; и в Ирак, който заради големия брой атентати губи 22 позиции спрямо миналогодишния индекс и пада до 152-ро място.
Изпрати
Коментар
Напиши коментар
Автор*:
Коментар*:
Код*:
Bot Captcha
Въведи код:
Пусни
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрият тон.

Условия за ползване на коментарите >>
Форум Атака
Телевизия АЛФААнкета
Подкрепяте ли петицията на АТАКА към главния прокурор Борис Велчев за сваляне имунитета на Ахмед Доган?
Да
88 %
Не
11 %
Общо гласували: 16655