Търси
Вашият e-mail:
Вашето име:
E-mail на получателя:
Име на получателя:
Изпрати
Начало | Контакти Четвъртък, 3 Декември 2020г.
По света

АФП: Докладът за членството на България в Шенген ще е неблагоприятен

Петък, 27 Януари 2012г.
Автор: в. Атака
Бързото присъединяването на България и Румъния към шенгенското пространство изглежда все по-невъзможно, предаде АФП. Причината за тези подозрения са очакваните през февруари два доклада на Европейската комисия за правосъдието и вътрешния ред в двете страни, които според дипломати в Копенхаген ще бъдат неблагоприятни.
Новината опровергава твърденията на българското правителство и президента Плевнелиев, че ЕК им е обещала страната да бъде приета в Шенгенското пространство, защото покривала всички критерии за членство.  "Ние си вършим работата, ние пазим границата в съответствие с всички критерии, ние сме отговорни, следователно очакваме солидарност и спазване на правилата от нашите европейски приятели и партньори", заяви новият президент на България Росен Плевнелиев в интервю за агенцията.
Позицията на Холандия отчайва българските ръководители, отбелязва АФП. Желанието на София и Букурещ да станат възможно по-скоро част от Шенген се сблъсква с противопоставянето на Холандия, която настоява за реален напредък в борбата срещу корупцията и организираната престъпност и иска доказателства за ефективен контрол на външните граници, смята агенцията. Правителството в Хага неведнъж обяви, че ще преговаря за шенгенското разширяване след два положителни мониторингови доклада.
Според първоначалната информация обаче докладът за напредъка на България, които Еврокомисията ще публикува през февруари, ще бъде неблагоприятен. Агенцията припомня, че е прието София и Букурещ да влязат заедно в Шенген, така че евентуални проблеми на едната държава, на практика ще накажат и другата.
Въпросът за присъединяването на България и Румъния към зоната без граничен не беше обсъден на неофициалната среща на министрите на вътрешните работи от ЕС днес в Копенхаген. Отчетените в доклада проблеми обаче бяха разкрити в столицата на Дания, която в момента е председател на ЕС.
Двете най-нови членки на ЕС обявиха присъединяването към Шенген за свой приоритет. Букурещ обвинява правителството в Хага, че е "заложник" на националистическата Партия на свободата, от чиято подкрепа зависи мнозинството на управляващата десноцентристка коалиция в парламента.
Изпрати
Коментар
Напиши коментар
Автор*:
Коментар*:
Код*:
Bot Captcha
Въведи код:
Пусни
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрият тон.

Условия за ползване на коментарите >>
Форум Атака
Телевизия АЛФААнкета
Подкрепяте ли петицията на АТАКА към главния прокурор Борис Велчев за сваляне имунитета на Ахмед Доган?
Да
88 %
Не
11 %
Общо гласували: 16655