Търси
Вашият e-mail:
Вашето име:
E-mail на получателя:
Име на получателя:
Изпрати
Начало | Контакти Четвъртък, 3 Декември 2020г.

Мариана Шаламанова от „Гражданска инициатива за забрана на шистовия газ”: Искаме г-жа Клинтън да си прибере Уорлик

Петък, 27 Януари 2012г.
Автор: Магдалена ТАШЕВА
- Г-жо Шаламанова, с какво проучванията и добивът на шистов газ в Румъния застрашават България?
- Имаме общ воден хоризонт. Тук сме, за да предизвикаме любопитството на румънското правителство. Но и на нашето правителство, което трябва да предприеме мерки за обща инициатива срещу проучването и добива на шистов газ по границите на България. В Румъния ще фракират на 15 км от Дунава. Знаете, че това е сеизмичен район заради Вранча. Един хидравличен разрив на земните пластове може да предизвика трусове и да доведе до сериозни последици и в България.
- Знаете ли защо държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън идва в България?
- Чух вчера, че тя ще посети България, но не беше казано с каква цел.
- Ние от АТАКА предполагаме, че идва, за да ни натрапи „Шеврон” по традиционния за САЩ начин - с политиката на голямата тояга. На 25 януари Клинтън беше в Бразилия. Там „Шеврон” е съдена за тежка екологична катастрофа, на 4 и 5 февруари ще бъде в България, ще мине и през Румъния, където „Шеврон” има проблеми с общественото мнение. 
- Мисля, че ако има подобна цел, тя ще се провали, защото протестът, който организирахме на 14 януари беше показателен за общественото мнение в България. В 12 града имаше протестни шествия, които показаха, че българинът държи на земята си, на водата си, на своите природни богатства. Няма да позволим на когото и да било да руши онова, което ни е съхранило векове наред – българската земя и нейното водно богатство.
- Има ли готовност вашата организация „Гражданска инициатива” да посрещне г-жа Клинтън с протест, така че и тя да се увери с очите си в готовността на българите да пазят земята си и нейните богатства?       
- Не сме коментирали този въпрос – дали да я посрещнем точно ние.
- Ние от АТАКА също ви подкрепяме и със сигурност ще бъдем сред „посрещачите”. И други хора ще се присъединят – вие имате много поддръжници.
- Това е вярно. Наистина, видяхте как се съюзихме в 12 града. Подкрепиха ни и българите в Копенхаген, Лондон. Ще видим какво ще се реши при нейното идване. Ние предпочитаме г-жа Клинтън да си вземе Уорлик и да си го прибере вкъщи.
- Вашето знаме има много интересен символ – трикольор в средата с интересна буква. Какво означава той? 
- Това е една от българските букви, които при реформата след 9 септември 1944 г. са били извадени от българската азбука.
- Ят и Голямата носовка?

- Точно така. Ние смятаме, че те трябва да се върнат в нашата азбука. Ят е много важна буква, тя носи особена енергия и свързва българите със земята им и с Космоса. 
Изпрати
Коментар
Напиши коментар
Автор*:
Коментар*:
Код*:
Bot Captcha
Въведи код:
Пусни
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрият тон.

Условия за ползване на коментарите >>
Коментари
Подреди по:
1
servi12 - 
Неделя, 29 Януари 2012г.
Предложенията освен че са разумни са и малко опасни, нужна е поголяма подкрепа- увеличете информацията на народа по този въпрос. Аз подкрепям тази иницатива, пишете ми/servi@start.bg/ ще се включа.
Форум Атака
Телевизия АЛФААнкета
Подкрепяте ли петицията на АТАКА към главния прокурор Борис Велчев за сваляне имунитета на Ахмед Доган?
Да
88 %
Не
11 %
Общо гласували: 16655