Търси
Вашият e-mail:
Вашето име:
E-mail на получателя:
Име на получателя:
Изпрати
Начало | Контакти Четвъртък, 3 Декември 2020г.
У Нас

Българи и румънци – заедно срещу „Шеврон”

Петък, 27 Януари 2012г.
Автор: в. Атака
Стотина ентусиазирани радетели за забраната на проучването и добива на шистов газ се събраха на протестен митинг пред румънското посолство на 26 януари. Въпреки рекордния студ и тежкия снеговалеж те успяха да проведат митинг в подкрепа на своите румънски съмишленици, които същия ден протестираха в няколко румънски града срещу плановете на американската корпорация „Шеврон” да дупчи земните недра по северния бряг на Дунава.
Младите българи показаха солидарност, каквато не е особено характерна за балканските ширини. Договорили са се чрез фейсбук, където изповядват една обща кауза в защита на природата и богатствата на нашите земи.  Имат българо-румънска страница и подписка, сприятелени са с няколко румънски екологични организации Плакатите, които младите протестиращите издигнаха пред посолството на Румъния в София, разказват останалото:
„Трайчо и Нона, ще ходите в затвора!”
„Не можем да пием пари!”
„Заедно с румънския народ протестираме срещу системата!”
„Да подкрепим братята румънци!”
„Да кажем СТОП! на шистовия газ”
„Два народа – една вода! Два народа – една борба!”
Благодарение на връзките с румънски съмишленици, участниците в акцията издигнаха и плакати на чист румънски език, например “Impreuna putem opri abuzurile” , т.е. „Заедно можем да спрем злоупотребите”. Един от тях беше на английски език, очевидно адресиран към рекламния агент на „Шеврон” в България, посланик Уорлик. Той предупреждаваше: „Chevron, leave Dracula alone” (Шеврон, не закачай Дракула!).  
Митингът завърши с връчването на декларация на румънския посланик, Н. Пр. Д-р Антон Пакурету, с която участниците призоваха правителството в Букурещ да последва българското и да приеме поне мораториум, ако не и пълна забрана  върху проучването и добива на шистов газ в Румъния.
Изпрати
Коментар
Напиши коментар
Автор*:
Коментар*:
Код*:
Bot Captcha
Въведи код:
Пусни
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрият тон.

Условия за ползване на коментарите >>
Коментари
Подреди по:
1
RD - 
Вторник, 31 Януари 2012г.
И заедно обичаме Газпром!
Форум Атака
Телевизия АЛФААнкета
Подкрепяте ли петицията на АТАКА към главния прокурор Борис Велчев за сваляне имунитета на Ахмед Доган?
Да
88 %
Не
11 %
Общо гласували: 16655