Търси
Вашият e-mail:
Вашето име:
E-mail на получателя:
Име на получателя:
Изпрати
Начало | Контакти Четвъртък, 3 Декември 2020г.
По света

ЕК започва присъединителни преговори с БЮРМ

Петък, 27 Януари 2012г.
Автор: в. Атака
Скопие лустрира журналисти, поповете и ходжите
остават вън от репресията


 Европейската комисия напролет ще започне предприсъединителен диалог с Бившата югорепублика Македония (БЮРМ) на високо равнище. Това е заявил еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле, писа на 25 януари скопският в. “Вечер”. По думите на Фюле започването на диалога е в резултат на напредъка на БЮРМ в реформите, както и препоръката на ЕК за започване на преговори за членство на страната в ЕС.
Във връзка с това премиерът Никола Груевски (на снимката вдясно с комисаря Фюле) е поискал среща с гръцкия си колега Лукас Пападимос, предаде агенция Макфакс. В Атина на 25 януари се състоя среща между вицепремиерката на БЮРМ Теута Арифи и гръцкия й колега Теодорос Пангалос. На срещата Арифи е предала писмо от Груевски до Пападимос, в което се съдържа и поканата за среща.
„В духа на изграждането на добросъседски отношения съществува необходимост от взаимен и пряк диалог”, се казва в писмото на Груевски.
Но според скопския ”Утрински весник” става дума не за предприсъединителни преговори, а за засилване на брюкселския надзор. „Македония искаше процес на скрийнинг от ЕС, но получи политически мониторинг”, пише вестникът. Първа тема за наблюдение ще бъде свободата на изразяване. Под наблюдение ще бъдат и върховенството на закона, реформите в държавната администрация, изборния процес и борбата срещу корупцията.
Конституционният съд на БЮРМ взе решение да лустрира всички журналисти, включително и в частните медии. Според електронно издание „Плюс инфо” свещениците и ходжите няма да бъдат лустрирани. Очаква се съдът допълнително да се произнесе за продължителността на процеса. До момента в БЮРМ са проверени досиетата на политици, съдии и членове на неправителствени организации. Съгласно закона всички, които имат досие в тайните служби нямат право да заемат публична длъжност в рамките на десет години.
Изпрати
Коментар
Напиши коментар
Автор*:
Коментар*:
Код*:
Bot Captcha
Въведи код:
Пусни
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрият тон.

Условия за ползване на коментарите >>
Форум Атака
Телевизия АЛФААнкета
Подкрепяте ли петицията на АТАКА към главния прокурор Борис Велчев за сваляне имунитета на Ахмед Доган?
Да
88 %
Не
11 %
Общо гласували: 16655