Търси
Вашият e-mail:
Вашето име:
E-mail на получателя:
Име на получателя:
Изпрати
Начало | Контакти Сряда, 25 Ноември 2020г.
Нов световен ред

Меркел иска "германска", федерирана Европа

Петък, 27 Януари 2012г.
Автор: в. Атака
Канцлерката за пореден път отхвърли проекта за общоевропейски облигации 

Германският канцлер Ангела Меркел представи в интервю за група журналисти от 6 водещи европейски всекидневника (германския Sueddeutsche Zeitung, британския Guardian, френския Le Mond, италианския La Stampa, испанския El Pais, и полския Gazeta Wyborcza) идеите си за една нова Европа - много по-централизирана и с икономически модел, много близък до този в Германия и противоречащ като принципи на разбиранията на кейнсианците, съобщи в."Гардиън".
В разговора тя за пръв път допуска, че усилията за спасяването на Гърция може не постигнат успех.
Противно на съпротивата от редица държави в еврозоната и ЕС, Меркел настоява за евентуално създаване на Европейски политически съюз, в който много по-голяма част от националния суверенитет се делегира на централно управление.
Тя говори също за двукамарен Европейски парламент с повече правомощия, както и за превръщането на Съда на Европейския съюз в нещо като Върховен съд на ЕС.
Този съд според Меркел би трябвало да получи право да се произнася по публичните разходи и бюджетната политика на всяка от страните в еврозоната.
"Все още не сме преодолели кризата. Разбира се, има я Гърция, там имаме един специален случай, въпреки всички положени усилия, нито гърците, нито международната общност успяват да стабилизират ситуацията", казва Меркел. "Гардиън" тълкуват това като признание, че въпреки милиардите евро, предоставени за помощни пакети за Атина и комбинирани с мерки за дълбоки съкращения на разходи и работни места, две години след избухването на дълговата криза в Гърция, тя не само че не се е стабилизирала, но и е на ръба да спре плащанията по кредитите си и дори заплашва единната валута.
Запитана за реакцията в Европа през последните две години на случаите, в които Берлин често е срещал съпротива от партньорите си в Брюксел, Париж, Лондон или Европейската централна банка, канцлерът отговаря: "Добрите политици винаги имат съмнения и това е начин непрекъснато да проверяват дали се движат в правилната посока". Тя няма съмнение, коя е посоката - спасяването на еврото и съхраняването на ЕС.
Критиката срещу планирания фискален пакт и политиката на Меркел става все повече, припомня „Гардиън”. Противниците на пакта твърдят, че той няма да направи много, за да спре задълбочаващата се криза. Берлин обаче настоява, че в средносрочен план той ще предотврати повторението на прахосничеството, което едва не доведе Европа на ръба на колапса.
"Няма смисъл да обещаваме повече и повече пари без да се борим с причините за кризата. Наред с милиардите финансова помощ и спасителни пакети, ние, германците искаме да сме сигурни, че няма да загубим темпо. Все пак нашият капацитет не е безкраен и да се разпростираме прекалено много няма да помогне нито на нас, нито на ЕС като цяло", смята Меркел.
"Ще можем да подсилим нашата единна валута, само ако координираме политиките си по-тясно и ако сме готови поетапно да отстъпим повече права на ЕС. Ако обещаваме намаляване на дълга и стриктна бюджетна дисциплина, това трябва да са неща, които трябва да бъдат приложени или в противен случай да може да се потърси съда. Смисълът на този пакт все пак да направи така, че да е възможно тези ангажименти да бъдат проверявани. Това означава да дадем на европейските институции повече права за мониторинг", казва германският канцлер.
Меркел за пореден път отхвърли идеята за общи европейски облигации: "Споделената отговорност е нещо, което ще успеем да планираме, само когато ЕС е постигнал много по-голяма интеграция. Това не е средство за решаване на кризата. А по-голямата интеграция ще включва възможността Съдът на ЕС да налага контрол над националните бюджети например и много повече. Ако в един момент сме хармонизирали финансовата си и бюджетарна политика, тогава ще е времето да се опитаме да намерим други форми на сътрудничество и споделена отговорност".
Изпрати
Коментар
Напиши коментар
Автор*:
Коментар*:
Код*:
Bot Captcha
Въведи код:
Пусни
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрият тон.

Условия за ползване на коментарите >>
Коментари
Подреди по:
3
KK - 
Вторник, 31 Януари 2012г.
Моля, да не се изказвате некомпетентно по темата.Ако не сте запознат по-добре не се излагайте
2
Имигрант - 
Събота, 28 Януари 2012г.
Аз не виждам нищо лошо и нагло в нейните думи. Абсолютно права е - германците не могат да наливат в каца без дъно като Гърция. Противоестествено е просто, дори от гледна точка на човешката природа.
1
Иван - 
Петък, 27 Януари 2012г.
Кръглата Меркел тежко, но равноускортелно се търкаля боулинговата пътека и е въпрос на време да събори малко останалия национален народен суверенитет доверен на послушните кухи кегли.
Форум Атака
Телевизия АЛФААнкета
Подкрепяте ли петицията на АТАКА към главния прокурор Борис Велчев за сваляне имунитета на Ахмед Доган?
Да
88 %
Не
11 %
Общо гласували: 16652