Търси
Вашият e-mail:
Вашето име:
E-mail на получателя:
Име на получателя:
Изпрати
Начало | Контакти Четвъртък, 3 Декември 2020г.
Тема

Германия се посмя с Борисов

Събота, 21 Януари 2012г.
Автор: в. Атака
В Берлин българският премиер не постигна нищо,
затова пък се излагаше на всяка крачка 


Посещението на българския министър-председател в Берлин се оказа пълен провал. Той не можа да постигне нито една от целите, които обяви, че си е поставил. Германците не облекчиха дълговете на БДЖ, не приеха и другите искания на София към Берлин. “България има амбициозни искания”, каза с ирония канцлерката Меркел.
Затова пък визитата предизвика весело оживление в германските медии. Непремерените, недипломатични съвети, които Борисов раздаваше на Меркел, без някой да ги иска от него, байганьовското биене в гърдите, заплахата, че той – Борисов- щял да налива пари само в онези европейски икономики, чиито пенсии и заплати са по-ниски от българските, го направиха за посмешище на първата европейска сила. Премиерът на най-корумпираната държава в ЕС учи третата най-силна икономика в света как да управлява фиска си..


Най-бедната страна в ЕС съветва Европа как да си реши дълговите проблеми. Българският премиер явно има рецепта за това. Не е като да няма самочувствие човекът”, писа Франк Щир във в. “Тагесшпигел”.
Зимата в България не е просто годишен сезон, а преди всичко тест за управляващите. Хаосът по заснежените пътища е аршинът, с който опозицията и части от българското общество мерят, дали правителството се справя или не. По този повод германският всекидневник "Тагесшпигел" припомня думите на премиера Бойко Борисов, който неотдавна посъветва българите да "хващат снежинките още във въздуха, преди да са паднали на земята". В началото на януари зимата наистина не само блокира движението, но и парализира обширни части от страната, пише авторът на публикацията Франк Щир. Какво стана тогава - много словоохотливият иначе български премиер с половин уста заяви, че и австрийските Алпи имали същите проблеми.
От началото на 2007 година България е членка на ЕС, а от лятото на 2009-та страната се управлява от партията на Борисов ГЕРБ. Българите, които са се надявали на по-добър живот след присъединяването към ЕС, днес са разочаровани. В най-бедната страна от общността много пенсионери са принудени да живеят със стотина евро месечно, а средната работна заплата в страната е 350 евро. Цените на много от стоките обаче, и със сигурност тези на вносните, отдавна са се изравнили с тези в Западна Европа. А за да се убеди човек, каква мизерия гони българските граждани, е достатъчно да надникнете в която и да е държавна болница в провинцията или да се огледате в някоя от циганските махали, пише Щир.
Нищо подобно не подсказва поведението на българския премиер, който очевидно не страда от липса на самочувствие. Борисов обича да дава съвети и както изглежда има готова рецепта за решаването и на европейската дългова криза. Като се позова на финансово-политическата стабилност на България неотдавна той посъветва задлъжнелите страни-членки от Еврозоната да си намалят пенсиите и заплатите до българските, ако искат да си решат проблемите. При това Борисов тогава говореше съвсем сериозно и без ирония.
Неговият предшественик и лидер на социалистическата опозиция Сергей Станишев обвинява правителството на ГЕРБ, че строгите му икономии спират икономическия растеж. Международните рейтингови агенции обаче хвалят бюджетната политика на финансовия министър Симеон Дянков и преди Коледа "Стандарт енд Пуърс" дори потвърди оценката си за България.
Борисов дойде на власт с щедри обещания за дълбоки реформи, включително в държавната администрация, здравеопазването, образованието и пенсионната система, припомня Франк Щир. На практика обаче управлението основно се концентрира върху две области: строителство на магистрали и превенция на корупцията и организираната престъпност. По втората точка успехите са твърде спорни. Многобройните полицейски операции не съумяват да доведат до осъдителни присъди. Самият Борисов се оправдава, че "във времена на криза не се правят реформи".
“Приятелството си е приятелство, но сиренето е с пари”, коментира Дойче веле. Военните почести за премиера Борисов и прегръдките му с канцлерката Меркел не решиха проблема с изплащането на закупените от Германия мотриси "Сименс" за БДЖ. На съвместната пресконференция след разговорите стана ясно, че германската страна не е приела предложението на българското правителство за замяна на дълг срещу собственост.
Борисов обаче заглади и този свой провал, като изтъкна дежурното оправдание – виновни са предишните управляващи. 
"Обяснихме как преди години, когато е имало над 3.5 милиарда излишък в хазната, вместо да се платят, е бил взет кредит. Този кредит трябва да се плати сега. От миналия месец започнахме да го плащаме, така че ще си го платим и то във времето на финансова и икономическа криза. И няма как да не го платим, защото в противен случай гаранциите, които има България, и безграничното доверие от страна на Германия ще бъдат нарушени”, каза гостът.
Борисов не можа да убеди Меркел, че България трябва да бъде подпомагана с 5% кофинансиране на европроектите, вероятно защото аргументът му за подобна стъпка беше нелеп: "Ние сме една от трите финансово най-дисциплинирани държави".
"По този въпрос има определен конфликт. От една страна разбирам ситуацията на България, която казва: този който стопанисва добре, спазва критериите за дефицита и няма голяма обща задлъжнялост, има по-лоши условия отколкото тези, които са зле. От друга страна обаче и ние, германците, можем да кажем същото... Ще видим какво ще излезе от консултациите с ЕК", обясни канцлерката.
Тя все пак потупа по рамото Борисов за стабилността на мизерията в България. "България води много амбициозен курс по отношение на бюджетната дисциплина, страната има общ дълг значително под 20% и дефицит под 3%, което е забележително предвид трудната ситуация, в която тя се намира. Затова вярвам, че тази дисциплина и готовността за солидни икономии наистина заслужават голямо признание", каза домакинята. 
Следващият „бисер” на Борисов се отнасяше до Шенген.
"Българо-турската граница се охранява най-добре в Европа. Това е най-добре охраняваната граница в шенгенското пространство. Така че може да спите спокойно!", заяви бившият пожарникар.
Груба лъжа, която всеки дипломат в германското посолство в София може да опровергае с последните кадри от изсипването на мюсюлмански „бежанци” от турските ТИР-ове по българските пътища и десетките нелегални имигранти, заловени в западна Европа, които казват, че са минали през България с камиони и товарни вагони.
Естествено, Меркел отклони и тази претенция с една стара, изпитана щампа - похвали България за „напредъка по пътя за Шенген”, но напомни, че има много какво да се желае.
Пита се защо Борисов ходи в Германия? Ако си беше спестил това пътуване, щеше да спести на българския данъкоплатец не само парите, но и неудобството да четем подигравките по негов адрес из чуждите медии.   
Изпрати
Коментар
Напиши коментар
Автор*:
Коментар*:
Код*:
Bot Captcha
Въведи код:
Пусни
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрият тон.

Условия за ползване на коментарите >>
Коментари
Подреди по:
20
автор - 
Понеделник, 30 Януари 2012г.
Като чета по-долните мнения се чудя колко елементарни хора може да има на тази земя!Първо плоския данък кой го въведе-тройната коалиция,второ сега ли видяхте ,че президента получава 5000лв.заплата?Когато ги получаваше Първанов си мълчахте ,а сега ви бодът очите? Аз искам да знам №19 кога за последно е надничал в хазната и е видял ,че има пари в нея?Всеки може да си измисля всякакви версии и лъжи,но те не ловят "декиш"!Не гледайте сегашната "тиква" на Бойко ,гледайте миналите "тиквеници" на миналото правителство!Задайте си въпроса защо ни спряха евро парите-защото слугинажите на БСП в лицето на Людмил Стойков и другия крадец на европари ,Марио Николов /Германците с документи доказаха кражбата ,а ние си мълчим/ обраха страната.Социалната министърка е толкова "социална" ,че открадна от пенсионерите и социлнослаби граждани 11мил.лева!Жалко ,че ви е къса много паметта и не помните безобразията на миналите правителства!Срам за вас и аз мисля,че по-добра алтернатива от сегашното правителство НЯМА!Разберете го най-после!!!Дано правителството на Борисов управлява България още дълго време ,и да оправя кашата забъркана от БСП ,ДПС,СДС.
19
АД - 
Събота, 28 Януари 2012г.
"Най-бедната страна в ЕС съветва Европа как да си реши дълговите проблеми." Трябваше да им каже на тези от Евро пата, просто да си замразят пенсиите и заплатите, да ги поставят в фризера за най-малко един "тиквен" мандат и през един, да не дава Господ, още един "тиквен" мандат на батьп Бойко може и да не сме вече най-бедните. Да, ама Не, този и не само той ще продължи да не си плаща осигурителните вноски за заплатата, която получава. Защо продължават да държат тавана на осигурителния доход на 2000 лв, защо продължават да крадат от пенсиите на българите, като ги лъжат, че нямало пари в държавата. Да вземем президента, получава около 5000 лв заплата, а си плаща осигуровки за 2000 лв, и още едно е да плащащ 10% данък върху доход от 5000 лв заплата, съвсем друго е да патиш 50 лв от заплата 500 лв. Да не говорим, че голяма част от българите ги осигуряват на минимална заплата, а им плащат горницата на ръка. Икономиката била сива, като ни управляват "тикви", а ние им вярваме, че са спечелили честно изборите, като допускаме да ни разделят, така ще е, тоест "тикви" ще ни управляват, а ние ще им се радваме и ще викаме от щастие, "бре, колко е голяма тиквата"! Да ни е жива и здрава, и да е за последно, дано!
18
Калинов , гр .Русе - 
Петък, 27 Януари 2012г.
До коментар #14 и # 15 :Господин Автор ,много ви моля отоворете очите и ушите си за да видите и чуете България как страда от Борисовци , Станишевци ,Догановци и "чесни демократи ".Явно живеете в пълна заблуда или извън България .Тук се говори истина и не се измислят популизми.Бъдете жив и здрав !!!
17
KK - 
Четвъртък, 26 Януари 2012г.
Тука май много взехте да го защитавате бате Бойко . Като знаете толкова , я кажете живеете ли по-добре от както той дойде да власт . Бойко е човек който не може да управлява. И той го знае , но не иска да си го признае , защото ще стане за срам. Репортерите от вестника хубаво направиха филм за имотите и данъчната декларация на Плевнелиев , в която AUDI Q7 струва 39000 лв. Нека направят подобен филм и за всички останали министри и управляващи , та тогава да видим как живее бедният ни политически елит.
16
bate Icko - 
Четвъртък, 26 Януари 2012г.
ЧИЧО БОЙКО ОТКАДЕТО И ДА ГО ПОГЛЕДНЕШ Е ПЪЛЕН ТАШАК.
Форум Атака
Телевизия АЛФААнкета
Подкрепяте ли петицията на АТАКА към главния прокурор Борис Велчев за сваляне имунитета на Ахмед Доган?
Да
88 %
Не
11 %
Общо гласували: 16655