Търси
Вашият e-mail:
Вашето име:
E-mail на получателя:
Име на получателя:
Изпрати
Начало | Контакти Четвъртък, 3 Декември 2020г.
Коментари

Волен Сидеров: Перверзия е, да наречеш „приватизация” продажбата на енергетиката ни на чужди фирми

Събота, 14 Януари 2012г.
Автор: в. Атака
След въпрос на националист №1 Трайчо Трайков призна, че ГЕРБ не иска държавно участие в ЕРП-тата 

Перверзия е, да наречеш „приватизация” продажбата на българската енергетика на чужди фирми. Това обяви вчера от парламентарната трибуна лидерът на АТАКА Волен Сидеров. Националист №1 отправи питане в редовния петъчен контрол до министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков дали правителството ще преустанови продажбата на държавния дял от 33% в енергоразпределителните дружества (ЕРП). Сидеров настоя да научи и дали ГЕРБ ще направи така, че държавата да придобие още 18% в ЕРП-тата, за да стане мажоритарен собственик с дивидентите, които ЧЕЗ, ЕВН и E.OН дължат на българската държава? „Става дума за около половин милиард, от които вие не сте взели нито лев”, разгневи се лидерът на АТАКА. Той припомни, че

емисари на ГЕРБ обикалят Европа, за да търсят купувачи на държавния дял от 33% на ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН

„За целта били приготвени дори 200 хил. евро за енергиен туризъм, вместо държавата да обяви приватизационните договори с електроразпределителните дружества за нищожни, сключени в противоречие с текстове от Конституцията, Закона за енергетиката и други закони”, разкритикува поведението на кабинета Сидеров. Той припомни на Трайков, че одитен доклад на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за дейността на трите дружества е констатирал достатъчно нарушения, даващи повод за разтрогване на договорите. „Е.ОН, любимото на Петър Димитров от БСП, например, беше изгонено най-позорно от Унгария през 90-те години, защото не спазва условията на договора, защото влоши услугите, вдигна цените и приложи една колониална политика, каквато прилага и в България. За другите две компании ще кажа само – господин Трайков, Вие бяхте служител в една от тях - ЕВН. Това е австрийска общинска фирма, така че да наречеш приватизация продажбата на част от българската енергетика на чужда общинска фирма е перверзия, както е перверзия да наречеш приватизация продажбата на част от електроразпределителните дружества на България на чешка държавна фирма. Само че този въпрос ГЕРБ го подминава разсеяно така, както го подминаваше и тройната коалиция, както и НДСВ, които извършиха тази сделка”, върна лентата водачът на българските националисти. И припомни, че

няма закон, лицензия, нормативен акт на ДКЕВР, който да не е нарушен при изпълнение на тези договори

„Всички договори за външни услуги между свързаните фирми на ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН са сключени и изпълнени в нарушение на лицензиите и действащото законодателство, както и съпътстващата финансова дейност – това го знаете прекрасно”, се обърна към Трайков лидерът на АТАКА. Сидеров поясни, че експертите икономисти и юристи, които са извършили одита, се констатирали, че са извършени разходи за външни услуги повече от законно допустимото, както следва за отчетните години 2007-2010 г.: ЧЕЗ – 166 млн. 238 хил. лв.; EВН – 162 млн. 658 хил. лв.; и Е.ОН – 123 млн. 643 хил. лв.
От това Сидеров направи логичния извод, че чрез плащането на тока ни обират. „Тези фирми правят далавера. Това е установено от държавна комисия. Затова и питам: ще преустановите ли продажбата на тези 33% държавно участие?”
Видимо притесненият министър Трайчо Трайков за пореден път се оправда с управлението на тройната коалиция: „Упреците Ви по отношение на договорите за изнасяне на услуги, които предлагат електроразпределителните дружества, следва да бъдат оправени към предходното правителство и предходния състав на ДКЕВР”, опита да се измъкне Трайков. От отговора му стана ясно още, че ДКЕВР е съставила 23 акта за нарушения, като общо наложеният размер на санкциите на дружествата е едва 3 милиона и 10 хил. лева.
„Уважаеми господин Сидеров, Вие сте прав, че един от най съществените проблеми за държавата в качеството й на акционер в компаниите е, че при продажбата им не са поставени условия или гаранции, на базата на които държавата да може да изиска и да получи полагащия й се дивидент. Предходните правителства не са положили усилия за събирането на натрупаната печалба под формата на дивидент и тя е реинвестирана изцяло”, отново се измъкна икономическият министър, като поясни, че за 2011 г. дружествата от групата ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН разпределиха в полза на държавата общо около 45 млн. лв.
Сидеров контрира с думите: „Оправдавате с предишните правителства, които са извършили тази „приватизационна сделка”. Но какво ви пречи вие да прекратите тези договори?”, попита Волен Сидеров. И добави, че

тези нарушения дават пълно юридическо и правно основание за прекратяване на договорите

с ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН. „Аз не искам да се прави нещо извън закона, напротив, искам да се приложи законът - когато се нарушават правилата, да им бъде отнет мажоритарният дял, тоест, да се върне на българската държава”, категоричен бе лидерът на АТАКА. Той бе ясен: „Най-важното е защо вие, като управляваща партия, като правителство не работите в интерес на българското общество?!” От трибуната на парламента Волен Сидеров отсече, че не може ГЕРБ да се хвали с успех, защото са „отчоплили” 45 млн. лева от ЕРП-тата. „Това е по-малко от една десета от дивидента, който българската държава трябва да получи. На нас, на българското общество, тези дружества ни дължат половин милиард лева!”, припомни Сидеров.
Лидерът на АТАКА разкри, че за периода от 2007 до 2010 г. общо ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН са реализирали чисти приходи в размер на близо 3 млрд. лв. От тях за външни услуги са източени 583 млн. 637 хил. лв. „Това, че според техните документи са реинвестирали, което е нарушение на указанията на ДКЕВР – чл. 24, ал. 4, които изискват всички нови инвестиции да се финансират с привлечен капитал. Тоест

тези дружества мамят България, а вие като правителство се съгласявате с тази измама

и не си искате държавния интерес”, резюмира Сидеров. „Тази сделка поначало е изключително криминална. Един ден някой ще отговаря. Постарайте се да не сте поне сред тези, които ще отговарят за тези национални предателства”, призова Сидеров. Въпреки всички аргументи на АТАКА в защита на националния интерес, Трайчо Трайков обясни, че ГЕРБ ще продължи политиката си за продажба на държавния дял в ЕРП-тата. Така България губи и малкото си влияние в работата на дружествата, които ще продължат да експлоатират потребителите с високи цени и влошено качество на услугата.
Изпрати
Коментар
Напиши коментар
Автор*:
Коментар*:
Код*:
Bot Captcha
Въведи код:
Пусни
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрият тон.

Условия за ползване на коментарите >>
Коментари
Подреди по:
1
Учуден - 
Неделя, 15 Януари 2012г.
Ами защо "Атака" не заведе дело срещу правителството за неговото бездействие и работа във вреда на Българското общество ? Аргументи има повече от достатъчно. ДОТУК - САМО ПРИКАЗКИ И НИКАКВА ИНИЦИАТИВА ОТ "АТАКА".
Форум Атака
Телевизия АЛФААнкета
Подкрепяте ли петицията на АТАКА към главния прокурор Борис Велчев за сваляне имунитета на Ахмед Доган?
Да
88 %
Не
11 %
Общо гласували: 16655