Търси
Вашият e-mail:
Вашето име:
E-mail на получателя:
Име на получателя:
Изпрати
Начало | Контакти Четвъртък, 3 Декември 2020г.
Коментари

Волен Сидеров: Борисов, върни парите на АТАКА, за да те уважавам

Събота, 14 Януари 2012г.
Автор: в. Атака
Дами и господа народни представили, господин министър-председател, господин министър, драги гости,
Поводът за моето заявление от името на ПГ на партия АТАКА е изключително порочната информация, която се получава в българския парламент. Преди да изложа виждането си, само едно уточнение, г-жо Цачева, мен сте ме прекъсвали тук от тази трибуна, така че за вас не е проблем , ако искате да ме прекъснете, но явно го правите избирателно.
Ако искате да се изложите още веднъж, направете го. Нямате право обаче, нямате основание. Както виждате, нито засягам честта на някого, нито обиждам някого, излагам факти. А фактите са следните, дами и господа:
В момента в парламента има 24-ма „независими” депутати. Това е едно понятие, с което се спекулира, тъй като по конституция и по избирателен кодекс независим е този депутат, който влиза, кандидатствайки като независим с инициативен комитет. Аз помня доста, свидетел съм на цялата нова българска история, спомням си само един-единствен случай във Великото НС и това беше Гиньо Ганев, който влезе като независим депутат, кандидатствайки като такъв и избран като такъв. Ако греша, значи нямаме такъв случай изобщо.
В днешно време всеки български гражданин с права да бъде избиран може да кандидатства за депутат, да събере инициативен комитет със съответните гласове и да влезе като независим и тогава да си сложи голяма хубава табелка: „Аз съм независим депутат.” Такъв случай обаче няма.
В момента имаме

24 души, които се водят
със статут на независими

Г-н Борисов, обръщам се към вас - много съм доволен, че вие присъствате днес, за да кажа пред вас в качеството ви на председател на партия ГЕРБ, която е страна по този спор, който ще стане и съдебен. 19 души от тези 24 „независими” са заявили принадлежност към партия ГЕРБ чрез декларация. Какво означава това? Ние си блъскаме главите с моите колеги и се консултираме с юристи, за да разберем какво означава да декларираш: „Аз принадлежа към партия ГЕРБ.” Това за мен наистина е юридическа загадка. Но нека с тази загадка се занимае Административният съд, ако трябва и Конституционният. Въпросът е, че тези 19 души, както вие лично признахте пред БНТ, а вашият заместник г-н Цветанов - пред бТВ, тези 19 души фактически получават отнетата от партия АТАКА субсидия в рамките на 438 000 лв. за изминалата 2011 година. 200 000 от тях са отишли в касата на партия БСП по желание на един депутат, останалите 238 000 в касата на партия ГЕРБ.

За настоящата година се очертава
тази сума да нарасне на 2 млн. лева

Това е половината от годишната субсидия на партия АТАКА. Аз знам, че сега вие ще кажете: „Сидеров говори само за пари”, но вие като министър-председател също почти всеки ден говорите за пари, защото знаете, че парите са горивото, което движи дейността в държавата. По същия начин законът е постановил една партия да извършва дейности чрез държавната субсидия, получена на база брой подадени гласове. Това също е записано много ясно в закона. Тук обаче идва деформацията,  тъй като финансовият министър и вие като лидер на управляващата партия тълкувате грешно този текст в чл. 25 ал. 3 от Закона за политическите партии. Дори в сегашния си вид той не постановява партийните субсидии да отиват след депутата, който напуска парламентарна група. Но вие така го тълкувате. Да, ние ще го разтълкуваме в съда това нещо, ще водим дела. Въпросът е, че в момента вие би трябвало да се чувствате некомфортно, отнемайки пари от друга партия.
Г-н Борисов, нека да си говорим човешки, колегиално. Вие сте казал много пъти, че ме уважавате като политик, който ви е дал подкрепа безкористно. Нали така? Аз не мога да разбера и ви питам тук, от тази трибуна, добре ли се чувствате да отнемете пари на АТАКА и да ги дадете на тези депутати, които по този начин заявяват, че парите са единствената им движеща цел в живота. За тях е ясно. Те щом са предали веднъж четата, ще я предадат пак. Вие знаете, защото сте човек, който играе в отбор – веднъж ренегат, цял живот ренегат. Това са ненадеждни хора. не ги взимайте, съветвам ви истински, защото те ще започнат да ви извиват ръцете и утре ще ви се качат на главата. Вие нямате ползата от такива депутати. Да, сега си осигурявате едни гласове, които ви дават възможност да си прокарате законите, но това ще бъде ден до пладне. Ще дойде моментът, в който те ще ви рекетират, така, както рекетираха мен. Казвам ви го колегиално, като лидер на партия към лидер на партия. Така че моят съвет е по-добре откажете се от тези пари, те са чужди, те не са ваши.

Върнете ги там,
откъдето сте ги взели

и по този начин ние ще се уважаваме истински. Ние ще имаме различия в нашата политика, ние и сега ги имаме, и досега ги имахме. Аз много пъти съм говорил за това и днес стана дума в моите въпроси към министър Трайков, и за ЕРП-тата, и за златодобива, и за начина, по който България продължава да бъде в ръцете на чужди монополи, и за турцизирането, и за отношението ни с Турция, и по ред други въпроси, по които се различаваме доста сериозно. Ние тези разлики ще продължим да ги имаме, но в политиката като цяло трябва да има едно уважение. Това уважение може да бъде само на базата на коректност. Ние може да имаме коренно различни виждания, но ако вие върнете тези пари, прекратите тази практика, вие ще имате цялото ни уважение и като политически опонент. Същото се отнася и за г-н Станишев, който трябва по същия начин да върне обратно тези пари, които той чрез депутата, напуснал АТАКА, получава в своята каса.
Това е единственият начин, дами и господа народни представители, да запазим уважение помежду си, защото иначе губим почва, иначе нещата изгубват морален смисъл, иначе се губи смисълът въобще да ходим на избори. И хората ще си кажат – добре, за какво ги избираме с бюлетината на партия хикс, след като утре в парламента те могат да бъдат купени от този, който управлява, или който им предложи и нашият вот на практика се подменя. Не е ли така? Между другото това може да бъде приложено и към депутат от партия ГЕРБ. Ако някой от тях се изкуши да взима по 17 000 лв. на месец и декларира принадлежност към друга партия, той ще влезе в същата схема. Вие сте на власт и мислите, че това е невъзможно, но трябва да ви кажа, че като наближи края на мандата, сме виждали отцепили се групи от НДСВ, спомняте си добре. Наближи ли краят на един мандат в НС, когато започнат да мислят дали ще имат политическа кариера нататък, дали няма и започват да мислят доста комерсиално?!
Е, при нас се случи на средата на мандата, такива са хората. Съжалявам, освен да се извиня на избирателите заради това, но няма как да сканираш един предател предварително. Няма как да провериш мозъка на един човек, до последно декларирал вечна вярност на своя лидер, на партията си. Не мога да зная кога ще дойде моментът, когато ще се изкуши да предаде и продаде четата. Няма измислен такъв уред, който да проверява хората. И ето сега виждаме, че отцепниците от АТАКА ги няма. Задават се въпроси, обсъждат се важни въпроси. Тези патриоти, които през цялото време тръбят колко по-големи патриоти са от мен. Да, те са по-големи от мен, аз не претендирам, тях ги няма обаче в залата, отсъстват на важни въпроси като тези за ЕРП-тата, за националната сигурност, за тока, за съдбата на всеки българин. Няма ги. Това означава, че са хора, които не носят нито кауза, нито идеи и идеали. Да, вие ще кажете: Защо сте ги прибрали такива? Казвам ви, няма уред, който да подбира хората. Но това, което може да се направи, е

да възстановим статуквото,
да възстановим сумите,
които са взети от партия АТАКА

за да можем ние нормално да си вършим функциите като опозиционна политическа сила. Не е редно опозиционна партия да бъде мачкана по този начин. Това нито е демократично, нито показва принципност. Човек трябва да има критици, които да имат възможността да посочват грешките му. Това е смисълът на демокрацията. Другото е тоталитаризъм, другото е мачкане на права. Другото е отнемане на възможност да функционираш правилно. Защото тези субсидии, пак ще повторя за пореден път, те се дават на партиите за клубна дейност, за медийна дейност, за пропагандна дейност, за поддържане на партиен апарат. Иначе партиите трябва да се обръщат към бизнеса, към черната икономика, към сивата икономика. Нима предпочитаме това? Да, аз съм чувал много пъти да се прекратяват партийните субсидии. Добре, нека да ги прекратим тогава. Нека да ги махнем изцяло. Дайте да обсъждаме този въпрос. Но не и да се крадат от една партия към друга.
Благодаря ви за вниманието и разчитам на разбиране!

*Изказване на Волен Сидеров от трибуната на НС на 13.01.2012 г. 
Изпрати
Коментар
Напиши коментар
Автор*:
Коментар*:
Код*:
Bot Captcha
Въведи код:
Пусни
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрият тон.

Условия за ползване на коментарите >>
Коментари
Подреди по:
1
янаки - 
Събота, 14 Януари 2012г.
Речите на Сидеров в народното събрание и най новата ни история имат убедителноста и блясъка,както на Стамбулов,Стамбулийски,Никола Петков и други .
Форум Атака
Телевизия АЛФААнкета
Подкрепяте ли петицията на АТАКА към главния прокурор Борис Велчев за сваляне имунитета на Ахмед Доган?
Да
88 %
Не
11 %
Общо гласували: 16655