Търси
Вашият e-mail:
Вашето име:
E-mail на получателя:
Име на получателя:
Изпрати
Начало | Контакти Неделя, 5 Юли 2020г.
По света

Унгарският президент не бил плагиатствал от българина Николай Георгиев

Петък, 13 Януари 2012г.
Автор: в. Атака
Унгарският президент Пал Шмит (на снимката) отхвърли твърдението на унгарско списание, че част от докторската му дисертация от 1992 г. за съвременните олимпийски игри е копирана от подобен труд на българин, публикуван през 1987 г., съобщи Ройтерс.
Шмит, на 69 години, е двукратен олимпийски шампион по фехтовка. От 1983 г. той е член на Международния олимпийски комитет (МОК), а през 2010 г. Шмит стана президент на Унгария благодарение на квалифицираното мнозинство, което спечели в парламента консервативна партия "Фидес", на която той бе заместник-председател.
През 1992 г. Шмит получи докторска степен от спортния университет в Будапеща.
В сряда списанието HGV обвини президента, че е плагиатствал труда на своя български колега в МОК Николай Георгиев, който бил починал през 2005 г. На интернет сайта си списанието посочва, че части от дисертацията на Шмит, озаглавена "Анализ на програмата на съвременните олимпийски игри", съвпадат почти дословно с изследване, написано на френски език от Николай Георгиев - български спортен изследовател, който през 1987 г. е бил дипломат в Лозана.
Списанието, което цитира подробно двата документа, подчертава, че Шмит е споменал изследването на българина в библиографията към дисертацията си, но никъде не е приложил бележки под линия, които да указват кои части цитира. Според седмичника 180 от общо 215-те страници на дисертацията на унгарския президент са преписани от Георгиев, отбелязва Ройтерс.
Шмит е познавал лично Георгиев. Основните източници в дисертациите и на двамата включват протоколите от срещите на МОК и неговия изпълнителен комитет, както и анализи на документи от олимпийските игри, посочиха от президентската канцелария в сряда.
Това е вторият случай, в който европейски политик бива обвинен в плагиатство. През миналата година бившият министър на отбраната на Германия Карл-Теодор цу Гутенберг подаде оставка, след като бе обвинен, че е копирал голяма част от докторската си дисертация, без да цитира източници. Гутенберг ожесточено отричаше да е извършил измама, но призна, че е допуснал големи грешки при дисертацията си, припомня АП.
Изпрати
Коментар
Напиши коментар
Автор*:
Коментар*:
Код*:
Bot Captcha
Въведи код:
Пусни
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрият тон.

Условия за ползване на коментарите >>
Форум Атака
Телевизия АЛФААнкета
Подкрепяте ли петицията на АТАКА към главния прокурор Борис Велчев за сваляне имунитета на Ахмед Доган?
Да
88 %
Не
11 %
Общо гласували: 16643