Търси
Вашият e-mail:
Вашето име:
E-mail на получателя:
Име на получателя:
Изпрати
Начало | Контакти Четвъртък, 3 Декември 2020г.
Нов световен ред

Политическа прогноза за 2012 г.: Германия променя националните конституции в своя изгода

Петък, 13 Януари 2012г.
Автор: Агенция СТРАТФОР
Паневропейската политическа криза ще се развихри през 2013 г.   

Има периоди, в които за кратко време международната система преминава през радикални промени. Последният такъв период беше 1989-1991 г. Тогава
- Съветският съюз се разпадна;
- Японското икономическо чудо свърши;
- Германия се обедини;
- В Маастрихт бе подписан договорът, който създаде днешна Европа;
- Площад „Тянънмън” дефинира Китай като пазарна икономика, управлявана от нереформирана комунистическа партия
И т.н.
Основните компоненти на международната система се преобърнаха и създадоха новите правила за следващите 20 години.
Сега сме в подобен цикъл, който започна през 2008 г. В този период Европейският съюз престана да функционира както 5 години преди това и още не може да намери новата си форма. Китай навлезе в трудна социална и икономическа фаза. Глобалната рецесия силно ощети експортно-ориентираната китайска икономика, чиито продукти стават все по-неконкурентни поради инфлацията. Изтеглянето на САЩ от Ирак създаде условия за утвърждаване на Иран като сила, която може да промени равновесието в региона Големите промени в Европа, Китай и Близкия изток откриват пътя за нова международна рамка,  която ще смени създадената през 1989-1991 г.
Прогнозата на СТРАТФОР за 2012 г. почива на идеята, че се намираме в средата на „генерационна промяна” в поведението на света. Процесите не са приключили и, следователно, трябва да видим какво бъдеще очаква Европа, Китай и Близкия изток, преди да направим заключение. Прогнозата за 2012 г. е уникална с това, че тя не може да бъде прогноза за една календарна година в една последователност от няколко години, характеризиращи се с едни и същи реалности. Тази година ще промени начина, по който светът функционира. Трансформацията му едва ли ще приключи в края на 2012 г. Но както 1991-ва бе годината, в която разбрахме, че старият свят на Студената война е вече минало,  така и през 2012-година ще разберем, че посткомунистическият свят си е отишъл и ще бъде сменен с нов свят, с други играчи и друга динамика.
Европейският съюз и еврозоната ще оцелеят през 2012 г., а европейската финансова криза ще се стабилизира, поне временно. Но Стратфор очаква Европа да продължи сриването си в болезнената и все по-дълбока рецесия. Очакваме изтичане на капитали от периферните държави-членки, защото инвеститорите губят доверие в европейската система. Очакваме мерките за финансова подкрепа да бъдат изоставяни от време на време, за да държат под натиск правителствата, които трябва да прилагат строги икономии. Това ще доведе до финансови страхове и нестабилност.
Но движещата сила в Европа през 2012 г. ще бъде политическа, не икономическа. Германия търси възможности в сегашната финансова криза и използва превъзходните си финансови и икономически позиции за да промени структурата на еврозоната в своя полза. Същността на тези „реформи” е затягане до отказ на финансовите механизми за контрол в максимален брой европейски страни както чрез международните договори, така и чрез националното им законодателство. В други случаи бихме предсказали провал н а подобни опити – жертването на бюджетния суверенитет в полза на чужда сила е най-драстичната загуба на държавен суверенитет в европейския експеримент, поне досега и повечето от европейските правителства ще окажат силна съпротива. Но през 2012 г. Германия държи 6 много важни лоста.
Първо, тази година в малко държави-членки на ЕС ще има избори. Тоест, населенията им няма да бъдат питани какво мислят за това упражнение. От държавите в еврозоната само Франция, Словакия и Словения ще проведат избори. От тях Франция е най-критична. Френско-германското сътрудничество е сърцевина на европейската система и всяка пукнатина в него означава разпад на целия Европейски съюз. 
Ако Германия направи компромис по въпроса с бюджетната „реформа” за някоя от държавите, това ще бъде Франция. Ако Франция има нужда от друга държава, която да затвърди положението й в ЕС, то това не може да бъде друга, освен Германия. Двете страни решиха, че е по-добре да си сътрудничат, отколкото да се конкурират. Очакваме през 2012 г. партньорството им да оцелее. За радост на Берлин френските избори се падат в самото начало на ратификационния процес, така че всякакви модификации в германския план ще бъдат направени рано.
Второ, за да наложи плана си, Германия има нужда само от 17 ратификации – тези на държавите от еврозоната, а не на всички 27 държави-членки. Отделянето на Британия от останалите е неудобство, но то няма да осуети германския план.
Трето, процесът на ратификация на един договор като фискалния пакт ще отнеме много време и някои страни на реформата могат да бъдат оттеглени. Очаква се европейските лидери да подпишат пакта през март. Оставащите месеци на тази година и началото на 2013-та ще бъдат посветени на осигуряване на ратификацията му от националните парламенти.  Най-горчивата хапка в този процес е натискът върху държавите да променят конституциите си, за да угодят на германската воля. Но точно конституционните промени могат да бъдат отложени за 2013 г., а оценката на европейските институции дали са били извършени правилно ще дойде още по-късно. Подобни забавяния дават възможност на националните лидери да отлагат най-рискованите в политическо отношение промени с месеци и години.
Четвърто, германците искат да приложат силен натиск. Почти всички държави-членки на ЕС сочат Германия като най-голямата им експортна дестинация, и то за износ, който има критично значение за заетостта на националния им пазар. През 2011 г. Германия употреби силната си финансова и икономическа позиция като лост, с който изхвърли избраните правителства на Германия и Италия и ги замени с неизбрани бивши европейски бюрократи, които в момента прилагат германската програма в своите страни. През 2012 г. и в други страни могат да бъдат извършени подобни промени в управлението под германски натиск.
Като най-вероятните противници на Германия през тази година се очертават Ирландия, Финландия, Холандия и Испания.
Ирландия иска смекчаване на условията, при които получи спасителния пакет от ЕС и заплашва, че ще проведе национален референдум, който може да дерайлира ратификационния процес.  
Законите на Финландия изискват мнозинство от 2/3 за някои аспекти на ратификацията. Нормално проевропейското правителство на Холандия е слаба коалиция, която може да управлява само ако има подкрепата на други партии, една от които е силно евроскептична. Испания трябва да приложи най-болезнените мерки сред всички държави, които на са ползвали „спасителни пакети”, и да ги приложи в период на безработица и свиваща се икономика.
Ако през 2012 г. Гърция реши да проведе нови избори, европейците ще се опитат да гарантират, че новото правителство няма да прекъсне сътрудничеството си с Европейската централна банка, Еврокомисията и МВФ.
Нито един от гореизброените проблеми не означава автоматично конфронтация с Германия. Но и трите трябва да бъдат внимателно и едновременно менажирани така, че ратификациите на фискалния пакт да минат успешно, а германците вече са показали, че имат много инструменти за принуда върху чужди правителства.
Пето, европейците са уплашени. Те са готови да се съгласят с неща, които в друго време биха отхвърлили, например прилагането на строги икономии и ратификацията на споразумения, които не харесват.
Те трябва да се съгласят да пожертват националния си суверенитет, за да спасят европейската икономическа система. Това в момента може да им се стори добра сделка. Истинската политическа криза няма да настъпи преди жертването на суверенитета да стане факт. Отстъпчивостта на европейските правителства се дължи до голяма степен на стремежа им да отлагат непоносимата икономическа катастрофа от ден на ден.
Изпрати
Коментар
Напиши коментар
Автор*:
Коментар*:
Код*:
Bot Captcha
Въведи код:
Пусни
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрият тон.

Условия за ползване на коментарите >>
Коментари
Подреди по:
1
Иван - 
Петък, 13 Януари 2012г.
Стратегията, заучена папагалски от европейските бюрократи с люспи на очите и антени вместо уши, се заключава в принципа " за една паница леща полуробите-роботи да изгубят окончателно и безвъзвратно свободата си "
Форум Атака
Телевизия АЛФААнкета
Подкрепяте ли петицията на АТАКА към главния прокурор Борис Велчев за сваляне имунитета на Ахмед Доган?
Да
88 %
Не
11 %
Общо гласували: 16655