Търси
Вашият e-mail:
Вашето име:
E-mail на получателя:
Име на получателя:
Изпрати
Начало | Контакти Четвъртък, 3 Декември 2020г.
Тема

Отцепниците опровергаха Цветанов: нямат разходи за парламентарна дейност

Четвъртък, 12 Януари 2012г.
Автор: в. Атака
Люспите признаха, че не поръчват експертизи, не ползват външни консултации, не поддържат офиси
Фалшиви ли са фактурите, с които Цветанов досега е оправдавал подкупите от по 17 хиляди лв на калпак месечно?


На 28 декември вицепремиерът Цветан Цветанов, в качеството си на зам.-председател на управляващата партия ГЕРБ, заяви по бТВ:
"Това, което мога да кажа и това, което е публично известно - има част от независимите депутати, които са прехвърлили своята субсидия и я получават от политическа партия ГЕРБ за осъществяване на техния парламентарен...". Тук водещият Виктор Николаев прекъсна  вицепремиера, за да го спаси – защото разбра, че Цветанов се самоинкриминира с признанието, че раздава пари персонално на отцепилите се депутати, вземайки от държавната субсидия на партията, с чиято лиса са влезли в парламента. Но думите на Цветанов в отговор на въпрос как партията намира начин за материален стимул на отцепниците от други парламентарни групи, бяха качени дори на сайта на правителството.
Веднага след Новогодишните празници лидерът на партия АТАКА заяви, че действията на Цветанов като партиен лидер представляват явна корупция и търговия с влияние, заради което АТАКА започва петиция сред депутатите за сезиране на Конституционния съд (за което са необходими 48 подписа), ще сезира и комисията „Антимафия” и ще заведе дело във ВАС. Едновременно с това националистите ще се обърнат към омбудсмана Константин Пенчев, който също има правомощия да сезира Конституционния съд, заяви Сидеров.
На 9 януари от ДСБ заявиха на специална пресконференция, че ще сезират парламентарната комисия „Антимафия” заради купуването на независими депутати от страна на ГЕРБ. "Корупцията се е превърнала в модел за формиране на парламентарното мнозинство. Вицепремиерът Цветан Цветанов сам призна, че така наречените независими депутати получават пари, за да гласуват с ГЕРБ. За първи път в новата история на страната мнозинството се формира чрез явна корупция", отчете зам.-председателят на тъмносините Радан Кънев. По думите му, Комисията за борба с корупцията трябва да вземе сериозни мерки, за да се справи с проблема.
Ще се обърнем и към Сметната палата, „за да се разбере колко лева струва парламентарното мнозинство в страната", допълни депутатът Веселин Методиев.
Тъмносините обявиха, че са готови да подкрепят АТАКА в искането им за промяна на Закона за партийните субсидии. ДСБ ще застанат зад Сидеров и ако реши да сезира Конституционния съд по въпроса, информира в. „Труд”.
„Разкапва се самата политическа система", заяви пък пред БНР лидерът на ДСБ Иван Костов. „На 28 декември Цветан Цветанов призна в интервю за бТВ, че те си плащат за подкрепата на независимите народни представители. В опита да се измъкне от атаката, че присвояват чужди пари на други партии, той каза, че дават тези пари обратно на независимите депутати за парламентарна - и тук прекъсва, защото се усеща, че това е нещо много лошо за българската политическа система", обясни Костов.
След като и ДСБ подкрепи АТАКА, вицепремиерът Цветанов трябваше да се яви на поправителен. На следващия ден, 10 януари, той застана пред камерата на Нова ТВ със съкровеното желание да представи грабежа на пари, предоставени за партийна дейност като закономерно и добронамерено решение, с което той покрива разходите на отцепниците за парламентарна дейност. Поради „изящния” слог на вицепремиера това му отне доста време и немалко усилия от страна на водещия Евгени Генчев. Насладете се:

ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ГЕРБ ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ:

НЕЗАВИСИМИТЕ ДЕПУТАТИ ХАРЧАТ СУБСИДИЯТА, КОЯТО ИМ ПРИВЕЖДАМЕ, ЗА ЕКСПЕРТИЗИ


Водещ: Г-н Цветанов, извинявайте, но отклонявате въпроса.

Цветанов: Ама това са изключително важни неща.

Водещ: Аз ви питам дали независимите депутати получават обратно пари от страна на ГЕРБ за нещо и какво е това нещо?

Цветанов: Защото, когато ти получаваш тази субсидия и се дава на парламентарно представените партии, тя е за осъществяването на партийна дейност, за плащането на такива разходи, които са свързани с кампаниите и за разходи, които са свързани със съответните експертизи, които трябва да бъдат направено по предстоящо законодателство, за дейности и мероприятия, които трябва да организират съответните депутати... И когато всеки един депутат, в случая партия ГЕРБ и парламентарната партия на ГЕРБ, тя има цялостна централизирана политика. Независимите депутати, които са заявили, че тази субсидия трябва да мине през политическа партия ГЕРБ, те също трябва да осъществяват своята парламентарна дейност и своята дейност като политици.

Водещ: И затова получават в крайна сметка пари от вас?

Цветанов: В тази връзка, когато постъпи предложение и когато постъпват съответните разходни документи, за тези мероприятия, които са проведени, за тези експертизи, които са направени във връзка със законодателството или подобни други казуси, които стоят в дневния ред на обществото, всъщност те им се превеждат на база разходните документи, които след това минават на отчет в Сметната палата.

Водещ: С бележки?... Само че аз си мисля, поправете ме, ако бъркам, че парите, които получават за различна парламентарна дейност депутатите, трябва да идват от бюджета на парламента, който също не е малък.

Цветанов: Разбира се.

Водещ: А не от политическите партии.

Цветанов: Вижте...

Водещ: Дайте пример за какво сте платили на независим депутат.

Цветанов: За експертизи, които са правени във връзка със законодателството.

Водещ: Това не трябва ли да го плати парламентът?

Цветанов: Невинаги бюджетът на парламента може да бъде уплътняван за тези дейности. Парламентът има и други функции, които всъщност трябва да правят депутатите. Знаете, че там сътрудници, там има назначени служители, които всъщност им подготвят всички документи от дневния ред.

****

От това интервю на Цветанов следва, че освен парите за представителни разходи, които всеки един от депутатите получава от бюджета на Народното събрание, 20-тината отцепници получават и по един огромен месечен бонус, взет от субсидията на техните бивши партии, под претекст, че с него покриват разходи за експертизи, консултации и пр. Първо, това поставя останалите депутати (които са лоялни на своите парламентарни групи), в неравностойно положение – те трябва да се побират в представителните пари, които НС им предоставя от бюджета си.  А само отцепниците са „премирани” от Цветанов, и то с огромни суми, от порядъка на 17 хиляди лева месечно. Второ, възниква въпросът що за безбожно скъпи експертизи им предоставят разните частни консултантски къщи и юридически кантори, които по този начин източват политическите партии, а в крайна сметка и българският данъкоплатец.  Кои са тези юридически кантори и консултантски къщи? Ние трябва да знаем имената им, защото става дума за народна пара. Не са ли фалшиви фактурите и договорите за услуги, с които Цветанов пере подкупа, даден на „независимите” депутати? Колко експертизи са поръчали и платили досега отцепниците от АТАКА, например?
С тези въпроси на 11 януари вестник „Атака” проведе блиц анкета сред отцепниците. Ето отговорите им.


КАМЕН ПЕТКОВ:
НЯМАМ РАЗХОДИ ЗА ЕКСПЕРТИЗИ


- Г-н Петков, приблизително какви са месечните ви разходи за законодателни експертизи?
- Аз нямам такива за момента... Ползвам юридически кантори
- Бихте ли назовали имената на една-две от тези кантори.
- Вие от коя медия сте?
- От в. „Атака”.
- Той не се ли разпадна?
- Не е. Но аз работя и за телевизия „Алфа”.
- Аз чух, че и телевизията е на път да се разпадне.
- С коя кантора работите?
- С коятоооо... Големи са разходите ми!ОГНЯН ПЕЙЧЕВ:
НИКОГА НЕ СЪМ ИМАЛ РАЗХОДИ ЗА ЕКСПЕРТИЗИ, АЗ САМ СЪМ СИ ЕКСПЕРТ


- Г-н Пейчев, приблизително какви разходи за консултации и експертизи имате месечно във връзка с Вашата законодателна дейност? 
- Амиии..
- Имате ли такива разходи?
- Имам. Но моите разходи са свързани лично с мен. Аз ги правя експертизите. Така че такива разходи нямам.
- Вие ли сте автор на експертизите?
- Не. Зададохте ми въпрос, на който ви отговарям: такива разходи нямам. Отговарям ви ясно и точно.  В момента в комисията работя в област, която пряко касае моята специалност. Аз съм инженер.
- Досега в изтеклите 2 и половина години на този мандат имало ли е случай да се обърнете към външна консултантска фирма или кантора, и да й платите за експертиза?
- До този момент не е имало такъв случай.
- Сигурен ли сте, че не е имало такъв случай?
- Не, не, не! Не е имало! Но ако се наложи, бих се обърнал...


БОРИСЛАВ СТОЯНОВ:
ПЛАЩАМ ЕКСПЕРТИЗИТЕ ОТ ПРЕДСТАВИТЕЛНИТЕ ДЕПУТАТСКИ РАЗХОДИ


- Г-н Стоянов, какви са приблизително месечните ви разходи за експертизи?
- Зависи, месеците са различни.
- Е, колко все пак?
- Не са 17 хиляди. Аз не съм си прехвърлял субсидията, така че не са 17 хиляди.
- Уточнете поне порядъка.
- Порядъкът може да е много плаващ. Зависи от законопроекта и т.н.
- Колко експертизи сте поръчвали досега?
- Няколко. За Закона за вероизповеданията, закона за отпадъците... Когато имаш повече средства, съответно по-качествен ще бъде и самият законопроект.
- На кои външни консултантски фирми и кантори поръчвате експертизи?
- Е, това си е моя информация.
- Не може да е лично ваша тази информация, защото харчите държавна пара.
- Досега не съм харчил никаква държавна пара, така че въпросът трябва да е към тези, които... 
- Не сте ли плащали за експертизи?
- Не съм. Сам се справям.
- С лични средства?
- Да, с лични средства. Всеки се справя различно.
- Вие как се справяте?
- Сам.
- Какво значи това, че вие сам сте си експерт и консултант?
- Сам.
- Кой плаща експертизата?
- Имам регистрирани сътрудници, единият е доста добър юрист. Плащам им аз, имаме представителни пари и т. н.  не съм ползвал консултантски фирми. Но мога да почна да ползвам, както много хора правят. 
-  Какви са отношенията Ви с г-н Слави Бинев? Работили ли сте като негов служител?
- Не съм, бил негов служител. До влизането ми в 41-то НС съм работил на едно-единствено място – в. „Нощен труд”.  Друго работно място съм нямал.
- Като служител на в. „Нощен труд” не бяхте ли и пиар на г-н Бинев, не сте ли му предоставяли услуги в сферата на връзките с обществеността?
- Да , предоставял съм му такива услуги, но на приятелска основа, абсолютно безвъзмездно. Ние сме приятели от много време.  
Изпрати
Коментар
Напиши коментар
Автор*:
Коментар*:
Код*:
Bot Captcha
Въведи код:
Пусни
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрият тон.

Условия за ползване на коментарите >>
Коментари
Подреди по:
2
KK - 
Събота, 21 Януари 2012г.
И те се заразиха от Бойко с простотия и Бай ганьовщина. Нали знаете , че с какъвто се събереш такъв ставаш....
1
Вьрбанова П. - 
Понеделник, 16 Януари 2012г.
Като чета интервюто с депутатите по горе имам чувството,че сте интервюирали Бай Ганю лично.Такива отвратителни грубиянски изрази, такова просташко
извьртане на 180градуса след всяко изказване....направо сьм вьзмутена ,че сме избрали като народ подобни субекти да бьдт като пример за всички останали и да ни представят пред света.Срамувам се за наште политици,новите Бай Ганювци.
Вьн от парламента БОКЛУЦИ ....
Форум Атака
Телевизия АЛФААнкета
Подкрепяте ли петицията на АТАКА към главния прокурор Борис Велчев за сваляне имунитета на Ахмед Доган?
Да
88 %
Не
11 %
Общо гласували: 16655