Търси
Вашият e-mail:
Вашето име:
E-mail на получателя:
Име на получателя:
Изпрати
Начало | Контакти Четвъртък, 3 Декември 2020г.
Интервю

Волен Сидеров: ГЕРБ търгуват с влияние, сезираме комисията „Антикорупция” и Сметната палата

Сряда, 11 Януари 2012г.
Автор: Магдалена ТАШЕВА
Субсидията на АТАКА е отрязана по стара заповед на ексминистър Орешарски 

Цинизъм е изявлението на Цветанов, че давал само на  отцепниците по 15-17 хиляди лв за „парламентарна дейност”, защото всички депутати получават допълнителни пари за такива разходи от бюджета на НС  

- Г-н Сидеров, излизате от среща с вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков във връзка с орязването на субсидията на партия АТАКА за 4-то тримесечие на 2011 г. Какво обяснение даде той? 
- Оказа се, че няма конкретна заповед за орязване на субсидията на партия АТАКА. Всичко се движи по една стара заповед на Орешарски, която автоматично се приписва в началото на всяка година. По тази причина ще отправим специално писмо до министерството на финансите, с искане да ни доплати отрязаната сума и с въпрос защо ни е лишило от нея. Те ще ни отговорят, за да има налице административен акт, който да обжалваме в Административния съд. Така че предстоят съдебни процедури, които ние ще следваме докрай.
- Още миналата седмица АТАКА обяви, че ще сезира Конституционния съд и ВАС. Какъв отговор Ви даде днес министър Симеон Дянков?
- Той даде отговор в рамките на експертизата си като министър на финансите, като се разграничи, или поне не навлезе в партийната територия. Каза, че за да пренасочи тези пари (238000 лв- б.р.) от партия АТАКА към партия ГЕРБ е достатъчно писмо, получено от партия ГЕРБ, в което се декларира, че въпросните депутати, влезли с листата на АТАКА, са „заявили принадлежност към ГЕРБ”, към което са приложени декларациите им. На базата на това писмо, което ние публикувахме във в. „Атака”, той веднага пренасочва част от субсидията към ГЕРБ. Според него няма нужда от други административни актове, освен споменатите – писмо от ръководството на партията плюс декларациите на депутатите. Самите декларации не се подават тук в министерството, а се внасят в партията, към която депутатът заявява своята принадлежност.  След като получим писмения отговор на министъра, вървим на съд.
- Как министър Дянков обясни действията си от гледна точка на Закон а за политическите партии, който единствен казва как партиите ще харчат парите си?
- Той не направи тълкуване на Закона за политическите партии, защото гледа на орязването на субсидията като резултат на една чисто административна процедура. Това получихме от него като отговор, нищо друго. За нас не остава друг път, освен сезиране на съда и чисто политическата битка. Утре при откриването на сесията на Народното събрание ще поставим въпроса пред парламентарните групи. Започваме да събираме подписи за сезиране на Конституционния съд (КС). Трябват ни 48 подписа. Едновременно с това ще сезираме националния омбудсман, който също има право да сезира КС. Ще атакуваме конституционността на текста на чл. 25.3* в Закона за политическите партии, който се цитира като основание за финансовото задушаване на парламентарно представените партии чрез изтеглянето на депутати от техните парламентарни групи и обявяването им за „независими”. С този текст се играе, за да се провеждат наказателни операции срещу партиите. Според нас този текст трябва да падне, според нас, или най-малкото да се промени, тъй като в сегашния си вид той подменя народния вот и с това нарушава Конституцията.   
- Сигурен ли сте, че ще съберете 48 гласа?
- Да, смятам, че ще ги съберем. Синята коалиция вече обяви, че е против този текст. Предполагам, че и в другите парламентарни групи ще има достатъчно гласове срещу този текст. Но паралелно с това ще сезираме и омбудсмана.
- Но не се ли опасявате, че ВАС ще обслужи интересите на управляващата партия?
- Това е друга тема. Ние сме длъжни да се обърнем към съда и да очакваме от него справедливо и обективно решение.
- Какво можем да очакваме от доминираната от ГЕРБ парламентарна комисия за борба с корупцията?
- Днес и ние внесохме заявление, с което сезираме същата парламентарна комисия за същия казус. В него твърдим, че Цветан Цветанов, в качеството си на заместник-председател на партията ГЕРБ, практикува търговия с влияние. Търговията с влияние се реализира чрез „стимулирането” на депутати от други парламентарни групи с пари от субсидията на партията им, ако напуснат групата си и се обявят за „независими”. То е и вид корупция, тъй като по същество е подкупване. Надявам се комисията да се занимае със всеки един случай, особено след като е сезирана и от АТАКА, и от ДСБ. Според мен обаче не Цветанов, а Борисов трябва да отговаря пред тази комисия, тъй като той е председателят на партията ГЕРБ. Тук говорим за отговорността на партия ГЕРБ, която вече разполага и оперира с тези пари, а тя се представлява от председателя си Борисов. Цветанов 2 пъти вече заяви в националния ефир, че ГЕРБ предоставя на отцепниците от парламентарните групи, примерно по 17 хиляди лева, за да вършели те своята „парламентарна дейност”. Което е пълна демагогия.
- В началото на ноември един вестник писа, че отцепниците от РЗС, които „декларираха принадлежност” към ГЕРБ, получават по 21 хиляди лева... 
- Както всички знаем, депутатите получават други пари, от бюджета на НС, за „парламентарната си дейност” - за консултации, за бензин, за консумативи и пр. Така че депутатите имат осигурени средства за парламентарна дейност. Порочно и цинично е да се казва, че им дават по 10, 15 или 20 хиляди лева на месец за „парламентарна дейност”. Аз бих попитал и каква парламентарна дейност, свързана с допълнителни разходи, са извършили отцепниците в 41-то НС? Това могат да констатират журналистите. Те не поддържат нито сътрудници, нито офиси. Те просто си прибират тези пари. Точно за тези пари сега отиваме в Сметната палата, за да сезираме проф. Валери Димитров. Искаме Сметната палата да се произнесе какво точно значи „разходи за парламентарна дейност” в размер примерно на 17 хиляди лева месечно, които ГЕРБ предоставя на отцепниците - в допълнение към онези депутатски разходи, които им се покриват от НС.   
- Днес по Нова ТВ Цветанов каза, че те плащали с тях „експертизи”. Какви са тези безбожно скъпи „експертизи”, които Камен Петков, Огнян Тетимов и останалите отцепници от АТАКА плащат ежемесечно? Във връзка с каква тяхна законодателна дейност? Помните ли случай примерно Петър Хлебаров да е плащал експертиза на консултантска къща и във връзка с кой негов законопроект?
- Няма такъв случай. Няма такива плащания. Ако подобни плащания бъдат фактурирани, значи фактурите са фалшиви и имаме налице документна измама, за която те носят наказателна отговорност. Всички възможни институции ще сезираме! Както много пъти съм казвал, става дума за подмяна на народния вот, за потъпкване на парламентарната демокрация. Битката продължава. 
....................................

*Чл. 25. (3) Държавната субсидия, отпускана на всяка коалиция по ал. 1, се разпределя между съставляващите я партии според коалиционно споразумение. При липса на коалиционно споразумение или промяна на членския състав на парламентарните групи на политическите партии или коалициите, образувани в резултат на последните парламентарни избори, държавната субсидия се разпределя, като се предоставя на политически партии, учредени преди парламентарните избори, които имат съдебна регистрация и сформирана парламентарна група, или на политически партии, към които независимите народни представители декларират принадлежност. Министерството на финансите превежда дела от субсидията за всяка партия в посочена от нея сметка.
Изпрати
Коментар
Напиши коментар
Автор*:
Коментар*:
Код*:
Bot Captcha
Въведи код:
Пусни
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрият тон.

Условия за ползване на коментарите >>
Коментари
Подреди по:
2
Peter - 
Четвъртък, 12 Януари 2012г.
На мафията и е необходима послушна АТАКА и един ден червената пропагандна мафиотска машина отново ще да поведе измъчения народ към светло бъдеще и отчаяния народ може би ще бъде насочен към послушната АТАКА , така както 22 години го водят този народ като послушно стадо и го накараха да гласуват за най- комунистическата антибългарска и антинародна партия ГЕРБ , чийто лидер е марионетка на Уорлик.
1
Accept - 
Вторник, 10 Януари 2012г.
Господин Сидеров, Атаката винаги трябва да продължава!Атака значи ,че сме живи!/все още/Успех,и никога не се предавайте!Вие сте най-добрия национален състезател-не го забравяйте!
Форум Атака
Телевизия АЛФААнкета
Подкрепяте ли петицията на АТАКА към главния прокурор Борис Велчев за сваляне имунитета на Ахмед Доган?
Да
88 %
Не
11 %
Общо гласували: 16655