Търси
Вашият e-mail:
Вашето име:
E-mail на получателя:
Име на получателя:
Изпрати
Начало | Контакти Четвъртък, 3 Декември 2020г.
Интервю

Проф. Илия Момчилов, българин от Западните покрайнини: Сръбските ченгета са насъскани срещу АТАКА

Четвъртък, 1 Декември 2011г.
Автор: Станислав Цанов тв АЛФА
- За мен е истинско удоволствие, когато ми гостува проф. Илия Момчилов. Не само защото той защитава българската идентичност там, където това е много трудно заради политическия похлупак, а и защото винаги има нови теми, проблеми и разработки, за които да ни разкаже. Добър вечер, професор Момчилов.
- Добър вечер.
- Преди броени дни в Босилеград, където вие пребивавате, се отбеляза годишнина от подписването на Ньойския договор. На какво акцентирахте и как премина това честване?
- Първо, искам да кажа, че бях поканен от председателя на Културно-информационния център в Босилеград Иван Николов. Това е един човек, към когото имам морален ангажимент. Затова тръгнах от Ниш и отидох при тях. Уви, нямаше кого да видиш - нямаше почти никакви хора. Но пък засилено полицейско присъствие имаше, на всяка крачка се срещаха полицаи. За съжаление, когато Иван Николов прочете своето слово по повод 92-та годишнина от подписването на Ньойския договор, се озърнах и видях, че около него има 37 изплашени човека и 48 ченгета, които надзираваха, защото мислеха, че АТАКА  е там и бяха изпратен да предотвратят случая от миналата година.
- Нека припомним какво се случи миналата година.
- Както миналата година, така и сега, радикалните сръбски политици пускаха материали в медиите, че ще дойде АТАКА и едва ли не ще провокира кавги и сблъсъци с властите. Аз питам: Кого ще бият, бе? Те, хората в Западните покрайнини са толкова убити, че никого не могат да бият. Нямат оръжия, танкове, нямат претенции към териториите. Но сърбите знаят може би, че тече една ревизия на Ньойското споразумение, която зависи до голяма степен и от сегашната политическа номенклатура в България. С какво може да ни помогне България? Не с пари. А с пунктове за сближаване, за сдружаване между живущите в България и в Западните покрайнини, да бъдем близки, да се защитаваме. Защото със сърбите не сме близки. Ето, например, за какво беше тази полиция? За какво ни подозират?
- Имаше ли според Вас нещо провокативно в поведението на събраните в Босилеград българи?
- Не, не, не. Цялата тази полицейска подготовка беше с цел да се попречи на АТАКА да дойде, за да не направела някакви ултранационалистически, дори шовинистични прояви. Това са едни внушения, които не разбирам. Аз имам голямо желание лично да се запозная с г-н Сидеров, защото следя внимателно неговите прояви и държа да кажа, че никога не съм усещал в тях елемент на омраза. В реториката му категорично отсъства агресия.
- Да се върнем на събирането в Босилеград. След като не е имало никакви провокации от страна на събралите се българи, можем ли да разчетем като провокация от сръбска страна струпването на десетки тежковъоръжени полицаи?
- Това е провокация, но неизпипана. Тези полицаи не знаеха какво да правят. Носеха едни строги униформи, военни. По всичко си личеше, че се бяха подготвили при най-малък повод да ни набият. Даже един случаен човек, като мина, ни попита: Не се ли страхувате? Казах "не", от какво да страхувам?! Аз не съм дошъл тук да се бия, а да подкрепя българите. Съжалявам обаче, че не успяхме запаметим цялата проява. За съжаление нямаме нормална камера дори. В бъдеще обаче ще измислим някакъв начин да отразим тези събития и да покажем в България как протичат. Щеше да бъде интересен репортаж, ако го бяхме заснели. Още повече, че личеше как сърбите се засрамиха. Очакваха да хванат заек, но заека го нямаше. Хубаво беше да се заснеме, ние дори се обърнахме към телевизия СКАТ, но тя отказа да дойде.
- Според вас коя е националноотговорната позиция по отношение на Ньойския договор и имаме ли ние своите юридически основания да обявим този договор за неактуален към днешна дата?
- Имаме, разбира се. Но вижте какво стана. Откакто България влезе в Евросъюза, непрекъснато български групи ходят да разглеждат сградата на Европарламента, на Еврокомисията. Но ние не трябва да ходим да разглеждаме, а да протестираме, да поставяме своите нерешени национални проблеми. Гледам например изявите на американския посланик. Ами нека да дойде при нас да види за какво става въпрос, ако толкова се тревожи за българите. Вижте, дипломацията е голямо нещо, но трябва да я разбираш и използваш. Какво друго си говорим, като гладът ни тормози. И при нас, и тук в България вече много трудно се живее и тези въпроси трябва да се поставят на международно ниво.
- Нека поговорим за насилствената асимилация от страна на сърбите върху българското население на тяхна територия. Как се осъществява тя? Това културна асимилация ли е или чисто икономически потискат и принуждават сънародниците ни да приемат техните поведенчески и държавни образци?
- Икономическата страна е най-силна, разбира се. Особено когато хората нямат работа и избор. Ето един жив пример. Директорът на училището в Звонци завърши в Шуменския университет. Скоро разбрах, че спецслужбите са го натиснали и сега български език се учи само два часа, а сръбският тройно - четворно повече. А националният състав на града е почти 100 % българи. Къде го има това? И сега има шанс да закрият училището заради недостатъчния брой учени в страната. Какво да ви кажа - икономическото положение е много тежко, работа няма, заплатите са мизерни. Върху хората има страхотен натиск - върху работещите, върху студентите. Аз най-добре го знам, мен и в затвора ме вкараха...
- Нека разкажем малко повече за вашата история. В кой затвор сте бил, колко време и за какво?
- Бях три години в Нишкия затвор, че съм български разузнавач, шпионин. От документите по делото даже излезе, че като съм отишъл в София да ставам студенти, от гарата направо в разузнаването съм отишъл. Вижте какво умно момче съм бил. Само че тогава шпионите бяха в Москва. Всичките, които днес взаимно се обвиняват кой бил и кой не бил. Даже и Бойко Борисов, аз го помня в София на една годишнина на университета. Беше с брада и все около бай Тошо се въртеше. Както и да е. В процеса срещу мен нямаше никакви доказателства, трябва да направим един филм по случая. В общи линии ме осъдиха, защото съм казал, че в България се живее по-добре. После пък защо съм ходил в Босилеград.
- Добре де, но сега Сърбия казва пред ЕС: Ние през ония години сме сбъркали спрямо тези хора и сега им даваме шанс за реабилитация. Вие лично през какво трябва да преминете за тази реабилитация?
- Сега ще излезе закон, защото старият не важи. Според новия няма да може да се реабилитира само този, който е убивал. Аз ще мога, нищо, че ме осъдиха Титовите комунисти, сега никой не може да ме спре да се реабилитира. Особено за такава смешна присъда, каквато дори по Сталиново време нямаше да произнесат.
- Как ще продължите от тук насетне тази борба за българската идентичност в страна, която всячески се стреми да потиска тези пориви?
- Мен не ме е страх. Но докато сърбите не реставрират старите си служби, където в момента работят внуци на старите комунистически радикали, нещата няма да се оправят. Ние не искаме да се отцепваме, да правим бунтове, не заслужаваме да ни потискат и гонят. Продължаваме да се борим за своето, няма как. Нищо че бате ни Бойко с нищо не иска да ни помогне. Той май се изживява нещо като  диригент на чалга оркестър, така ми изглежда управлението му. Ние ще се борим сами за себе си и за своето, друг избор нямаме. 

* Интервюто е излъчено в ефира на телевизия "Алфа". 
Изпрати
Коментар
Напиши коментар
Автор*:
Коментар*:
Код*:
Bot Captcha
Въведи код:
Пусни
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрият тон.

Условия за ползване на коментарите >>
Форум Атака
Телевизия АЛФААнкета
Подкрепяте ли петицията на АТАКА към главния прокурор Борис Велчев за сваляне имунитета на Ахмед Доган?
Да
88 %
Не
11 %
Общо гласували: 16655