Търси
Вашият e-mail:
Вашето име:
E-mail на получателя:
Име на получателя:
Изпрати
Начало | Контакти Четвъртък, 3 Декември 2020г.
Тема

Ще плащаме 8 млрд. евро за заменките на Краси Гергов

Четвъртък, 1 Декември 2011г.
Автор: в. Атака
Само от заменката на Гергов в Балчик България е загубила над 4 млн. лева

Заради заменките на медийния бос и собственик на бТВ българските граждани ще платят глобата от 8 млрд. евро, която Еврокомисията се кани да наложи на България.  Така любимият медиен собственик на премиера Борисов ще струва на хазната ни милиардна глоба, която, разбира се, няма да плати той, а простосмъртните българи. Това обаче не попречи Бойко Борисов лично да открие въпросното голф игрище на Гергов, направено именно върху заменка.
"По наши изчисления само от заменката на Красимир Гергов в Балчик държавата е загубила над 4 млн. лева", заяви в интервю за в. "Атака" Стефан Аврамов, координатор "Защитени територии" в "Биоразнообразие". Той разкри, че рекламният магнат е платил по 200 лв/дка горите в Белоградчишко, а в същото време продава апартаменти за 2000 евро кв/м.
Заменката за голф игрището край Калиакра далеч не е единствената облага, с която държавата урежда собственика на бТВ Красимир Гергов. Според журналистката Соня Колтуклиева той се оказа и крупен собственик на имоти. Преди време излезе информация, че той продава бившето полско посолство за 19 милиона лева -10 пъти над цената, на която е придобил сградата в центъра на София. Най-интересното е, че Гергов е придобил и този имот чрез заменка.
Освен 12 млн. лева за последната година и половина, които е взел собственикът на уж частната бТВ Красимир Гергов за информационно обслужване на властта и за мащабната клеветническа кампания срещу АТАКА, властта услужливо решава и да му построи летище. Става въпрос за изоставеното военно летище в Балчик. Идеята за неговото концесиониране е стара, но мераклии не се намериха. Изненадващо, въпреки че такава точка няма в дневния ред на заседанието на кабинета, Борисов разпорежда военното летище в Балчик да се превърне в гражданско, а после да бъде подарено на частна фирма на концесия.

Заради заменките на медийния бос и собственик на бТВ българските граждани ще платят глобата от 8 млрд. евро, която Еврокомисията се кани да наложи на България.  Така любимият медиен собственик на премиера Борисов ще струва на хазната ни милиардна глоба, която, разбира се, няма да плати той, а простосмъртните българи. Това обаче не попречи Бойко Борисов лично да открие голф игрище на Гергов, направено именно върху заменка.
3543 дка включват 47-те  заменки, които станаха повод Брюксел да ни заплаши със санкции за непозволена държавна помощ. Договорите за тях са подписани ударно за 5 дни - от 22 до 26 януари 2009 г. от бившия шеф на агенцията по горите Стефан Юруков. Средната оценка е 8,09 лв. на кв. м.
За съжаление премиерът  Бойко Борисов не събра политическата  смелост да каже, че чрез скандалните  заменки са се облажили влиятелни  олигарси или политически съюзници. Не е чудно, че ГЕРБ не пожела да бъде приет законопроектът на АТАКА за обявяване на заменките за нищожни и развалянето им. Именно с подкрепата на ГЕРБ Красимир Гергов успя да събори забраната собственици на рекламни агенции официално да притежават телевизии. Именно рекламният магнат е един от "най-облажилите се" от заменките. 138,5 дка край Каварна получава в последния момент преди мораториума братът на рекламния бос Красимир Гергов - Тодор, чрез фирма "Про консулт 2004". Горите край морето са оценени за 7,87 лв./кв. м. 
Имотът  е в съседство  със строящ се луксозен голф комплекс. При предишните "траншове" от "държавната помощ" за инвестиционните  си намерения се възползва и  Красимир Гергов, председател както на Националния  борд по туризъм, така и на Българската голф асоциация. Гергов получава 280 дка държавни гори в района на Балчик, срещу които е предоставил около 1500 дка частни гори на различни места в страната.
"По наши изчисления само от заменката на Красимир Гергов в Балчик държавата е загубила над 4 млн. лева", заяви в интервю за в. "Атака" Стефан Аврамов, координатор "Защитени територии" в "Биоразнообразие". Той разкри, че

рекламният магнат е платил по 200 лв/дка горите в Белоградчишко, а в същото време продава апартаменти за
2000 евро кв/м.

Замяната е за голф игрище "Блексийрама", където Гергов е съдружник със социолозите Кънчо  Стойчев и Андрей Райчев. За този проект Гергов получил и директната подкрепа от бившия строителен министър в кабинета на тройната коалиция Асен Гагаузов, който дори успя да внесе  за гласуване в правителството

авангардната идея за
създаване на държавна голф компания

Намерението беше държавата  и общините да отстъпват на инвеститорите  големи терени за строителство на голф игрища, като собствеността се уреди  на принципа на публично частното партньорство. Острата обществена реакция спря изпълнението на проекта. Пред журналистка от Варна Андрей Райчев споделил, че най-напред се сдобили със земята на убийствено ниски цени и чак после построили голф-игрище. Нямали големи задължения към банки и затова не се притеснявали, че няма богати голфъри, които да оставят купища пари, за да се избие скъпата по принцип инвестиция.
Откровената далавера, свързана със замени, предназначени за строителство на голф и спа комплекси, се прикриваше зад благообразната идея страната да има поне 30 модерни игрища, с  които да се превърне в атрактивна голф дестинация и да пребори задаващата се криза в туризма. Като шеф на една от голф асоциациите Красимир Гергов се оказа не само отлично  запознат с идеята още преди тя да стане публично достояние, но се яви и като най-горещия й защитник.
Основните инвеститори в игрището за голф "Трейшън клифс" (Тракийски скали) са Красимир Гергов и бизнесменът Георг Цветански, бивш собственик на "Балканфарма", бивш зет на Николай Дюлгеров, дългогодишен председател на областната организация на БКП в София - област. Гергов преди време се закани, че щял да развали заменката, ако държавата му гарантирала, че няма да допусне незаконно строителство върху парцела. Че защо да  допуска?!
Досега очевидно никой не е направил дори опит да върне тези 138,5 декара на Министерството на земеделието и храните и по-специално на Изпълнителната агенция по горите. Даже напротив - на 4 юни премиерът

Бойко Борисов лично откри новия  голф-комплекс

"Тракийски скали" край Каварна, който е собственост на Красимир Гергов и Георги Цветански.
Комплексът е разположен на площ от 164 хектара скалиста местност край морето до нос Калиакра и е най-големият спортно-туристически комплекс в България.
Освен глобата, която ще плащаме на Брюксел за заменките, държавата ни е загубила вече над 8 милиарда лева от самите сделки, които са неизгодни за хазната, изчисляват еколози.
"Заменките държавни - частни гори се правят в съотношение 1:10. В пристъп на откровение един от началник-отделите на ДАГ ми каза неофициално, че за да бъдат равностойни, те трябва да са поне 1 към 300", разказа Стефан Аврамов.

Гергов лапна държавен имот, който препродава 10 пъти по-скъпо 

Заменката за голф игрището край Калиакра далеч не е единствената облага, с която държавата урежда собственика на бТВ Красимир Гергов. Според журналистката Соня Колтуклиева Красимир Гергов се оказа и крупен собственик на имоти. Преди време излезе информация, че той продава бившето полско посолство за 19 милиона лева -10 пъти над цената, на която е придобил сградата в центъра на София. Най-интересното е, че Гергов е придобил този имот чрез заменка. Става въпрос за сградата на бул. "Евлоги Георгиев" 125 в близост до Орлов мост. Домът е строен в началото на миналия век от един от най-богатите български търговци на тютюн. Сградата в стар стил е на два етажа и площ от 1100 кв.м. Има красива градина, като общата площ на парцела е 1253 кв.м. Преди да стане собственост на Красимир Гергов, имотът е бил в капитала на "Агенцията за дипломатически имоти в страната" (АДИС), чийто принципал е Министерството на външните работи. АДИС нямаше право да продава имоти до май 2009 г., защото дружеството беше в забранителният списък за продажба. На 15 май 2009 г. по предложение на тогавашния министър на външните работи, сега - евродепутат и загубил кандидат-президент от БСП Ивайло Калфин правителството на Сергей Станишев разрешава на АДИС да продава без търг или конкурс обособени имоти.
На същото правителствено заседание кабинетът дава право на АДИС да размени имота на бул. "Евлоги Георгиев" 125 срещу други имоти, собственост на "К Консултинг". Дружеството, което се занимава с консултантска дейност в областта на всички медии, е еднолична собственост на Красимир Гергов, твърди Колтуклиева в свое интервю. Според нея срещу имота той дава на АДИС банков салон, четири апартамента и 12 гаража на ул. "Оборище" 10. Материалният интерес от сделката е за около 2 млн. лв., според имотния регистър. Решението на правителството за възможността на АДИС да продава без търг или конкурс, влиза в сила на 26 май 2009 г. Три дни по-късно в имотния регистър е вписана сделка между "К Консултинг" и АДИС. Няколко месеца по-късно на 9 октомври 2009 г. къщата е ипотекирана в "Пиреос банк", показва още проверка на медиите в имотния регистър. На 15 октомври 2010 г. е качена обява в сайт за имоти, че той се продава за 9.5 млн. евро. Освен този имот, чрез същото дружество "К Консултинг" Красимир Гергов взима под наем и два имота от АДИС за срок от 10 години. Сделките са вписани в имотния регистър на 10 август 2009 г. по време на управлението на правителството на ГЕРБ. Външен министър тогава е провалилата се като кандидат-еврокомисар Румяна Желева, разкри журналистката.

Борисов профука 30 милиона, за да строи летище за собственика на бТВ  

Освен 12 млн. лева за последната година и половина, които е взел собственикът на уж частната бТВ Красимир Гергов за информационно обслужване на властта и за мащабната клеветническа кампания срещу АТАКА, властта услужливо решава и да му построи летище. Това става ясно от скандала около изоставеното военно летище в Балчик. Идеята за неговото концесиониране е стара, но мераклии не се намериха. Изненадващо, въпреки че такава точка няма в дневния ред на заседанието на кабинета, Борисов разпорежда военното летище в Балчик да се превърне в гражданско, стана ясно от стенограмата на заседанието. Борисов е настоял, а министрите са се съгласили спешно да се инвестират около 30 млн. лв. от бюджета в ремонтни дейности, след което летището да се даде на концесия. На предложението на зам.-министъра на финансите Владислав Горанов държавата да не се ангажира финансово с трансформирането на летището в гражданско, а да започне бързо процедура по концесиониране и дейностите да се извършат от бъдещия концесионер, Борисов отговаря: "Считайте това за политическо решение". На реплика на транспортния министър Ивайло Московски, според когото са необходими около 30 млн. лв. за ремонта, а "това ще е доста тежък ангажимент към бюджета", министър-председателят посочва, че тези пари ще се върнат след отдаването на концесията. А всъщност и кучетата в Балчик са наясно, че въпросните чуждестранни туристи в района са или румънци, които идват с колите си, или руснаци, за които 35-те километра от варненското летище до Белия град не са проблем. И че единствените потребители на балчишкото летище ще бъдат посетителите на голф игрището на Красимир Гергов.
Който в крайна сметка ще окаже и концесионерът на ремонтираната с държавни пари аерогара.
Най-показателен  е фактът, че на същото заседание правителството наложи лимит върху парите за лечение на деца в чужбина, тъй като по това перо се очертавал недостиг от 3 млн. лв.
Изпрати
Коментар
Напиши коментар
Автор*:
Коментар*:
Код*:
Bot Captcha
Въведи код:
Пусни
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрият тон.

Условия за ползване на коментарите >>
Коментари
Подреди по:
1
AbuTalib - 
Понеделник, 5 Декември 2011г.
Да се вземат обратно! А Гергов да се зачисли на държавна издръжка за осем години.
Форум Атака
Телевизия АЛФААнкета
Подкрепяте ли петицията на АТАКА към главния прокурор Борис Велчев за сваляне имунитета на Ахмед Доган?
Да
88 %
Не
11 %
Общо гласували: 16655