Търси
Вашият e-mail:
Вашето име:
E-mail на получателя:
Име на получателя:
Изпрати
Начало | Контакти Четвъртък, 3 Декември 2020г.
Хоби

Магарешки трън против кашлица

Четвъртък, 1 Декември 2011г.
Автор: в. Атака
Използваната част на магарешкия трън са цветните кошнички, брани през време на цъфтежа - юни-август.
Билката притежава пикочогонно и усилващо секрециите на всички отделителни жлези действие. Извлеци от растението в малки дози възбуждат, а в големи дози потискат нервната система. Те засилват работата на сърцето и повишават кръвното налягане. Растението има известно дезинфекционно действие.
Българската народна медицина препоръчва магарешкия трън и против кашлица, задух, хемороиди, кожни обриви, лишеи, циреи, скрофулоза, слабо сърце, злокачествени рани, рак /заедно с корените/ и др. Семената и листата при бъбречни страдания, като ободрително и др.
Сок от пресни листа може да се използва външно за компреси при рани, кожен рак, циреи, скрофули, а цветните кошнички и листата - за бани при кожни обриви.
Начин на приготовление.
Съгласно една широко известна рецепта - 3 цветни кошнички от магарешки трън се накисват в 400 мл вряща вода в продължение на няколко часа. След това така приготвеният извлек се прецежда и от него се пие 4 пъти дневно по една кафена чашка (по Исаев и съавт., 1977). Сокът от прясната надземна част на билката се пие по 1 чаена лъжичка 3 пъти дневно.
Изпрати
Коментар
Напиши коментар
Автор*:
Коментар*:
Код*:
Bot Captcha
Въведи код:
Пусни
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрият тон.

Условия за ползване на коментарите >>
Форум Атака
Телевизия АЛФААнкета
Подкрепяте ли петицията на АТАКА към главния прокурор Борис Велчев за сваляне имунитета на Ахмед Доган?
Да
88 %
Не
11 %
Общо гласували: 16655