Търси
Вашият e-mail:
Вашето име:
E-mail на получателя:
Име на получателя:
Изпрати
Начало | Контакти Събота, 29 Февруари 2020г.
Последна

Българи участват в тото за изселване от Столипиново

Сряда, 16 Ноември 2011г.
Автор: в. Атака
Неуспелите ще чакат интеграцията да уреди циганите в други квартали

Край, мандалото хлопна - кой успял да поиска изходна виза от гетото Столипиново, успял, останалите - гарантирано остават в циганията. Вчера беше крайният срок за подаване на молби за включване в изселническата програма за българи под названието "Столипиново 3". Пловдивската община сега ще прави лотария, за да състави списък на печелившите български семейства, които трябва да бъдат преместени от ромската махала в други райони на града.
Заявления за изселване можеха да подават всички желаещи, независимо дали обитават общински или собствени жилища. Право на изселване в общински жилища под наем и чрез замяна обаче имат само хора, непритежаващи други имоти и които не са в състояние със собствени средства да купят апартамент в друг район на града.
Програмата "Столипиново 1" стартира през 1991 г., когато българи направиха палатков лагер пред община Пловдив с искане да бъдат преместени в други квартали на града заради невъзможността да живеят мирно с ромите. През 2008 г. стартира "Столипиново 2", тъй като мирното съвместно съществуване на лица с неизмеримо различна степен на цивилизованост се оказа все така невъзможно.
При последното теглене на "тиража" миналата година близо 400 собственици на апартаменти на улиците "Крайречна", "Крайна", "Калина" и "Батак" в Столипиново бяха заявили желание да бъдат преместени в общински апартаменти в други части на града. Това стана възможно след множество корекции в Закона за общинската собственост, а едно от условията беше за продължителна уседналост - кандидатстващите да живеят постоянно и от много време в квартала, независимо дали в собствено или в жилище под наем. На своя сесия Общинският съвет утвърди списък със 130 печеливши домакинства. Мнозина от присъстващите на въпросната сесия кандидат-изселници целуваха и благославяха кмета Славчо Атанасов след приключването на най-жизненоважната за тях точка от дневния ред. На останалите бе пожелано да не губят кураж до следващия тираж.
Очаква се победителите в тазгодишното теглене да целуват новия кмет Иван Тотев. За неуспелите остава надеждата, че стратегическата програма на премиера Борисов ще уреди с жилища ромите от Столипиново и те ще се преместят да живеят в по-престижни квартали. 
Изпрати
Коментар
Напиши коментар
Автор*:
Коментар*:
Код*:
Bot Captcha
Въведи код:
Пусни
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрият тон.

Условия за ползване на коментарите >>
Форум Атака
Телевизия АЛФААнкета
Подкрепяте ли петицията на АТАКА към главния прокурор Борис Велчев за сваляне имунитета на Ахмед Доган?
Да
88 %
Не
11 %
Общо гласували: 16631