Търси
Вашият e-mail:
Вашето име:
E-mail на получателя:
Име на получателя:
Изпрати
Начало | Контакти Четвъртък, 3 Декември 2020г.
Интервю

Марио Евстатиев, Сдружение "Български локомотивен форум": БДЖ закрива натоварени пътнически линии заради корупция

Сряда, 16 Ноември 2011г.
Автор: Михаил КРЪСТЕВ
Марио Евстатиев е роден през 1985 г. в гр. София. Завършва основното и средното си образование в Монтана. В началото на 2011 г. успешно полага изпит за придобиване на правоспособност машинист на релсови, самоходни и специализирани машини и дизелови локомотиви с мощност до 500 коня. Управител на Сдружение "Български локомотивен форум". Работи в системата на БДЖ като монтьор въздушни спирачки на стенда за изпитване и ремонт на спирачни апарати в Локомотивно депо - София. Член на партия АТАКА от октомври 2011 г. 

- Г-н Евстатиев, разкажете за дейността на сдружението, на което сте управител?

- Сдружение "Български локомотивен форум" бе създадено в началото на 2010 г. като следствие от една идея на мен и на мои съмишленици от тогавашния интернет форум "Локомотиви". Става въпрос за издирване, придобиване, възстановяване и въвеждане в експлоатация с цел атракционно-увеселителни мероприятия на една почти изчезнала конструкция на малки дизелови локомотиви, експлоатирани в БДЖ индустрията, произвеждани в Германската демократична република от 1959 до началото на 1974 година. Самите локомотиви представляват много голям интерес за чуждестранните жп любители. Германски клубове са правили запитвания и проучвания относно пътуване по нашата жп мрежа с такива машини. Освен това те са много подходящи за експлоатация по закрити железопътни линии, тъй като разходът им е малък и освен атракции, могат да извършват и социален пътнически превоз. Това означава, че можем  да осигурим транспорт на хората, които БДЖ е оставило без алтернативна връзка, например линията Горна Оряховица - Елена, която стана доста популярна в медийното пространство с идеята на ръководството на Национална компания "Железопътна инфраструктура" тя да бъде закрита. 
- Тези локомотиви могат да бъдат използвани за атракционни пътувания. Развит ли е този вид туризъм у нас и може ли той да помогне за финансовите проблеми в железниците?
- Да, в момента БДЖ организира атракционни пътувания със стари локомотиви и мотриси, при това доста успешно. Проведоха се пътувания с всички парни локомотиви, които към момента са общо 5. За жалост е много сериозен проблемът при организацията на атракционните пътувания. Туроператорите имат доста забележки относно начина за организиране на пътуванията. В самото ръководство на БДЖ организацията също е доста мудна. Тя е поверена на ръководството на БДЖ "Пътнически превози" ООД, които са фактически и мениджърите на т.нар. царски и правителствени вагони. Може би малцина от по-младите знаят, че в у нас се съхранява абсолютно непокътната и запазена цялата композиция от 10 вагона на бившия социалистически лидер Тодор Живков. Не може да се каже какви приходи генерира тази атракционна дейност, тъй като те са много променливи и общо взето единственото, което беше изнесено в пресата беше, че през 2010 г. БДЖ "Пътнически превози" са излезли на печалба от тази си дейност.
- На какво според вас се дължат загубите, които ежегодно обявява ръководството на БДЖ?
- За жалост това е политиката на железницата. Не се обявяват печалбите, които се генерират, но широко се афишира колко губела държавата от нерентабилни линии и влакове, които уж били празни. Тук искам да отворя една скоба, защото постоянно се говори за закриване на линии, както и преустановяване на обслужването на 150 пътнически влакове. За пример ще дам линията Свищов-Троян, която се планира да бъде закрита. Ако отидете там в петък, няма да можете да пътувате с влака, защото той е претъпкан до краен предел. За същия влак се твърди, че е празен. Как става това? Същото се отнася и за влакове по други железопътни линии, за които се твърди, че пътуват празни и се иска да бъдат закрити. Логичната причина за тези несъответствия е неефективният контрол върху събираемостта на приходите от пътнически билети. Всички пътуващи с влак знаят, че много спирки по маршрутите и даже някои от гарите не са обслужвани за билетоиздаване, т.е. билети в този случай се издават във влака. В тази връзка се бяха сформирали мобилни групи, които уж да проверяват кондукторите, но на практика, след като тези мобилни групи спряха да оперират, се започна абсолютно същото - кондукторът минава, събира левчетата, без да пише задължителния за този случай т. нар. влаков билет, с което той да удостовери, че пътникът Х се е возил във влака.
- Става въпрос за корупция?
- Да го наречем с истинските му думи - парите, които трябва да направят линията рентабилна, отиват в джоба на кондуктора. Тази практика не е нова. След 1990 г., мътното време за цялата държава, кондукторите масово са вземали пари на ръка, съответно, когато се прави оценката на един влак дали е пълен, се взима листът с приходите и се установява, че в пътнически влак 241 -101 са пътували двама човека, толкова билети са продадени, 41-103 - пътували трима човека, 41-105 не е пътувал никой. Да, обаче 105 е пълен, а кондукторът е прибрал парите в джоба си. В този случай от Националния превозвач естествено казват, че тези влакове са нерентабилни и ги закриваме. Има доста голяма съпротива на общините в участъка, дори имаше една такава идея - сдружение на общините, които искаха държавната железопътна линия да бъде прехвърлена за експлоатация и самостоятелно обслужване. Тук обаче стигаме до един друг проблем. В Закона за железопътния транспорт трябва да се направят съществени промени относно раздела използване на инфраструктурата, достъп до инфраструктурата и железопътни превозвачи, за да може линиите да не бъдат отдадени на концесия, а да бъдат отдадени на самите общини, които вече за своя сметка да ги възстановят, да ги експлоатират. Самите те или търговско дружество, създадено от сдружение на тези общини, да извършва превозната услуга и да назначава работници и служители, заети със сигурността на превозите и съответно да генерира и приходи от тази дейност.
- Това към момента не се предвижда според закона?
- В момента, за да се извърши такъв превоз, трябва да си лицензиран железопътен оператор. Аз и вие можем да си построим една линия с дължина 600 м. но няма да можем да караме по нея влак, защото нямаме лиценз за това, не сме лицензиран железопътен превозвач.
- Като човек, работещ в системата на БДЖ, как ще коментирате съкращенията в сектора?
- Казват, че ще съкращават 2000 човека, било неизбежно. В интернет вече са публикувани списъците на хората, които ще бъдат съкратени. От тях разбираме, че 60% от съкратените ще бъдат част от техническия персонал, отговарящ за безопасността на пътниците. Безопасността на движението ще бъде поставена под въпрос, защото съкращаването на ремонтен персонал намалява качеството на ремонта на подвижния състав. Този подвижен състав излиза на влак, става авария, става пожар и се започват същите трагедии, които наблюдаваме от пожара във влака София - Кардам насам. А защо никой никъде не повдигна въпроса за съкращаването на безкрайно раздутата администрация в железниците и в нейните подструктури? За пример - само за едно от локомотивните депа в България в момента по списък трябва да бъдат съкратени 84-има локомотивни машинисти. И още 25 помощник-машинисти.
- Как ще коментирате "изчезналите" вагони от състава на БДЖ, за които информация изнесе лично министър Московски?
-  По мое мнение много от тях са нарязани, друга част от са неописани и седят по коловози в много тежко състояние, ограбени. Искам да поясня, че става дума за изчезнали товарни вагони. Лично аз поставям под съмнение тази цифра, че 1000 вагона са изчезнали. По-скоро има множество от вагоните, които стоят и чакат някакви ремонти и ревизии, забити по коловози, по бази и т.н. Не е ясно колко коректно предишното ръководство е правило това описване на вагони и дали някой си е правил труда да излезе от канцелариите и да отиде по вагонните бази в България, за да опише кои вагони какво чакат, колко са на брой и т.н. 
Изпрати
Коментар
Напиши коментар
Автор*:
Коментар*:
Код*:
Bot Captcha
Въведи код:
Пусни
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрият тон.

Условия за ползване на коментарите >>
Коментари
Подреди по:
2
бати Гошо - 
Сряда, 23 Ноември 2011г.
Наистина това е така и е вярно,че се закриват печеливши
линии и влакове.А за кондукторите нямам думи,всеки ден ги виждаме колко нагли са станали и без да се страхуват от никой обират на хората париците.
1
cih95 - 
Четвъртък, 17 Ноември 2011г.
Този льольо, как ви се самоопредложи?!?!! Ало, модераторите, вие е така ли си пишете, или засягате истински теми с истински железничари. Този Марио Евстатиев е никой, може да проверите където трябва. Засрамете се. нито има образование, нито ценз, а само измислени тескерета. Аман!!!
Форум Атака
Телевизия АЛФААнкета
Подкрепяте ли петицията на АТАКА към главния прокурор Борис Велчев за сваляне имунитета на Ахмед Доган?
Да
88 %
Не
11 %
Общо гласували: 16655