Търси
Вашият e-mail:
Вашето име:
E-mail на получателя:
Име на получателя:
Изпрати
Начало | Контакти Четвъртък, 3 Декември 2020г.
Хоби

Как да преборим грипа с натурални средства

Сряда, 16 Ноември 2011г.
Автор: в. Атака
Омега-3 киселините подпомагат имунната система и по този начин намаляват риска от вирусните простуди

Ваксината, миенето на ръцете, здравословното хранене и редовните упражнения са най-добрите начини да избегнете настинките и грипа. Но понякога дори най-старателните и здрави хора се разболяват. И докато някои средства на естествена основа наистана могат да намалят симптомите или изцяло да ни предпазят, мнозина хвърлят пари на вятъра за неща, чието въздействие по една или друга причина е силно преувеличено. Как да направим разликата, за да се предпазим или оздравеем по-бързо наистина, без да харчим излишно...
Oмега-3 - Ако не обичате да ядете много риба, вземайте по една капсула омега-3, за да се възползвате от доказаните имуностимулиращи свойства на ненаситените мастни киселини. Омега-3 увеличават действието на фагоцитите - клетките, които се борят с вредните бактерии. Омега-3 повишават и потока на въздуха, т.е. намаляват риска за белите дробове от настинки и различните респираторни инфекции.
Астрагалус - Този китайски корен, който за съжаление не е популярен у нас, стимулира белите кръвни телца (които се борят с инфекциите). Изследванията показват, че астрагалусът подобрява работата на имунната система. Имайте предвид все пак, че астрагалусът проявява пълния си ефект след 6 до 8 седмици.
Ехинацея - Ако се приема в началото на настинка, тази билка наистина може да намали продължителността и сериозността на симптомите. Но екстрактите от ехинацея са много видове - от истински извлек на активно вещество до просто стрити листа. Независимо че става дума за добавка, нейното използване (както впрочем на всички останали) е добре да се консултира с лекар - особено ако взимате и някакви медикаменти. Възможни странични ефекти от приема на ехинацея включват хрипове, обриви и диария.
Витамин D - Този витамин може ефективно да подобри имунната система и с това да помогне да се предпазим от настинка и грип. Доказано е, че хората с най-ниски нива на витамин D е с над 1/3 по-вероятно да имат проблеми с респираторни инфекции на горните дихателни пътища. Пациентите с астма и ниски нива на витамин D е 6 пъти по-вероятно да се разболеят в сравнение с тези с най-високите нива. Нормалните количества витамин D в организма помагат за произвеждането на кателицидин, протеин, който участва в унищожаването на вирусите.
Тъй като е трудно тялото да произвежда достатъчно витамин D само чрез слънчевата светлина или да си го набавяме чрез храната (рибата и млечните продукти са най-добрите източници), много хора се нуждаят от допълнителен прием (чрез хранителна добавка), за да постигнат оптималното количество. Целта е да се приемат по 1000 IU дневно.
Женшен - Препоръчва се обаче добавки, съдържащи женшен, да се приемат само при наличие на симптоми на грип или настинка. Изследванията показват, че хората, които приемат дневно по 2 капсули, съкращават значително периода на заболяването и намаляват изразеността на симптомите. Не всеки женшен обаче е ефективен. Екстрактът от сибирския и северноамериканския вид съдържа съставки, които повишават белите кръвни телца и интерлевкини - протеини, на които разчита имунната система.
Цинк - Изследванията са въздействието на този минерал по отношение на вирусните заболявания (каквито в крайна сметка са и грипът и настинките) са все още противоречиви. Според някои, 30 мг, взети в началото на настинката, ще я съкратят с половин-един ден. Приеман превантивно, той доказано има положително въздействие върху функционирането на имунната система и повечето специалисти са склонни да приемат, че чрез това си опосредствено действие той наистина намалява продължителността на настинката или грипа.
Но не прекалявайте с приема. Дори слаб недостиг на цинка, който е необходим за произвеждането на белите кръвни телца, може да повиши риска от заразяване, но пък повече от 50 мг на ден могат да потиснат имунната система и да блокират абсорбцията на другите важни минерали.
Витамин С - Със сигурност не вреди да ядем много храни, богати на витамин С (като например червени чушки и цитрусови плодове). Но, ако разчитате само на този витамин да ви предпази от вирусна инфекция, това няма да помогне. Обобщените резултати от редицата провеждани изследвания не дават ясно доказателство, аскорбиновата киселина предотвратява заболяването от настинка или грип. Тя обаче има отношение към доброто функциониране на имунната система (особено в комбинация с други витамини и елементи - например цинк, селен, ехинацея).
Въпреки че предозиране на витамин С в тялото се получава доста трудно (излишното количество обикновено се изхвърля), изследвания показват, че прием на свръхколичества (над 2-3 грама дневно) може да предизвика камъни в бъбреците, стомашно разстройство и дори вътрешно кървене (най-вече при децата).
Изпрати
Коментар
Напиши коментар
Автор*:
Коментар*:
Код*:
Bot Captcha
Въведи код:
Пусни
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрият тон.

Условия за ползване на коментарите >>
Форум Атака
Телевизия АЛФААнкета
Подкрепяте ли петицията на АТАКА към главния прокурор Борис Велчев за сваляне имунитета на Ахмед Доган?
Да
88 %
Не
11 %
Общо гласували: 16655