Търси
Вашият e-mail:
Вашето име:
E-mail на получателя:
Име на получателя:
Изпрати
Начало | Контакти Неделя, 29 Март 2020г.
По света

Нов сблъсък зрее между сърби и албанци в Косово

Петък, 16 Септември 2011г.
Автор: в. Атака
Главният мост на река Ибър в Косовска Митровица, който разделя град на сръбска и албанска част, е изцяло блокиран, писа вчера сръбският вестник "Блиц". На средата на моста има изсипано голямо количество чакъл. Всички пътища в северната част на Косовска Митровица са блокирани от барикадите на сърбите. Те протестират срещу решението на косовските албанци да сложат свои митничари и полицаи на граничните пунктове със Сърбия от 16 септември нататък. 
Сърбия е твърдо решена да се опита с помощта на КФОР и ЕУЛЕКС да възпрепятства намеренията на Прищина да поеме контрол на граничните пунктове в Северно Косово, съобщи "Вечерне новости". Изданието посочва, че в момента "битката се води на два фронта - на дипломатически и политически. Официален Белград е в контакт с ключовите европейски и световни представители, както и с командващите на КФОР и ЕУЛЕКС. На пътищата ще бъдат организирани барикади и блокада на пътищата, а властите в Белград ще бъдат в постоянен контакт с гражданите и председателите на общините.
Вчера в Прищина пристигна генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Той  ще разговаря с правителството на Хашим Тачи и ще се опита да намали напрежението между косовски сърби и албанци, предаде АФП. Освен с Хашим Тачи, Размусен ще се срещне с вицепремиера Слободан Петрович, с министъра на отбраната Агим Чеку и с новия командващ на КФОР, германския генерал Ерхард Древс, който встъпи в длъжност в началото на септември. Под командването на Древс се намират 6000 войници.
Расмусен пристига в Косово само ден преди изтичането на срока на споразумението, според което КФОР пое контрола на гранични пунктове Ярине и Бърняк на сръбско-косовската граница.
Изпрати
Коментар
Напиши коментар
Автор*:
Коментар*:
Код*:
Bot Captcha
Въведи код:
Пусни
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрият тон.

Условия за ползване на коментарите >>
Форум Атака
Телевизия АЛФААнкета
Подкрепяте ли петицията на АТАКА към главния прокурор Борис Велчев за сваляне имунитета на Ахмед Доган?
Да
88 %
Не
11 %
Общо гласували: 16635