Търси
Вашият e-mail:
Вашето име:
E-mail на получателя:
Име на получателя:
Изпрати
Начало | Контакти Четвъртък, 3 Декември 2020г.
Тема

Сидеров - президент, за да имаме национална сигурност

Петък, 16 Септември 2011г.
Автор: Илиан С. Тодоров
АТАКА иска силна армия, въпреки че сме в НАТО

В следващите редове ще обясня защо нито един кандидат за държавен глава, извън лидера на АТАКА Волен Сидеров, няма идея как да се развива националната ни сигурност. А това е въпрос, от който ще зависи бъдещето на отечеството ни. И който все повече ще стои на дневен ред въпреки упойката на управляващите, че понеже сме в НАТО и ЕС - всичко ни е наред. Не, не е. И това е така, защото и двете организации, от които сме част в момента, имат доста мъгляво бъдеще. Например, възможно ли е интервенцията на НАТО в Либия под кодовото название "Зората на Одисей" да бъде последната военна мисия в 62-годишната история на Алианса? Ако да, тогава каква трябва да бъде визията за развитието на Въоръжените сили на Република България и нейните отбранителни способности в контекста на евентуалния разпад на Пакта и предстоящите президентски избори в страната ни? На тях трябва да изберем държавен глава, но и върховен главнокомандващ, който най-сетне да се заеме с армейския проблем. Освен Волен Сидеров такъв на хоризонта няма. Ще обясня защо.
Нека започнем малко отдалече, за да стане ясен проблемът в пълнота.
Финансовият колапс не нищо ново за НАТО, но в условията на световна финансово-икономическа криза недостигът на средства изправя Алианса пред незапомнени предизвикателствата.
Вече бившият министър на отбраната на САЩ Робърт Гейтс заяви, че НАТО е изправен пред мрачно бъдеще и дългосрочната жизнеспособност на Алианса е пред изключително сериозна опасност. Оттам и съдбата на страните в него, каквато е България.
България се нужда е от силна армия, въпреки че сме част от НАТО. Но това е заложено в програмата само на АТАКА, другите позорно мълчат и упорито отбягват темата. Защото след прогнозата, че НАТО е възможно да изпадне в несъстоятелност, с пълна сила ще лъсне нашата неспособност да се защитаваме сами. Ще изложа няколко емблематични момента, които говорят в полза на този вариант. Например, дефицитът на Алианса за 2010 г. възлиза на приблизително 700 млн. долара. През 2011г. Андерс фог Расмусен заяви, че 75 % от бюджета на военно-политическия съюз се осигуряват от САЩ. Справка с отчетите на НАТО сочи, че за 2010 г. САЩ са отделили 706 млрд. долара срещу 318 млрд. долара за сметка на останалите членове. През 2010 г. редица страни обявиха, че съкращават националните си разходи за отбрана в рамките между 2 и 47 %. Само шест от 28-те членки на Алианса в лицето на САЩ, Франция, Великобритания, Турция, Гърция и Албания изпълниха договореностите си с НАТО за финансирането на отбранителни разходи на ниво 2 % от БВП. Вече сме свидетели на разрастващата се дългова криза в Европа, благодарение на която европейските държави са изправени пред масови съкращения на разходите и въвеждането на по-строга фискална политика, която

неминуемо ще се отрази в негативна посока за бюджета на НАТО
Към днешна дата Гърция е реално заплашена от фалит и със сигурност ще намали вноската си към бюджета на Алианса. В същото време гръцката държава е изхарчила 22 млрд. евро за въоръжение от 1996 г. насам, но от започването на кризата през 2009г. страната свива бюджета си за отбрана с 20%. Кризата не подмина и Бундесфера, където 250-хилядната германска армия ще бъде намалена с 40 000 души. От друга страна в отчаян опит за запазване целостта на еврозоната и ЕС като цяло, Германия е принудена да финансира закъсалите държави, което допълнително ще натовари нейния бюджет и респективно ще "удари" по бюджета на НАТО.
Надали разрастващата се дългова криза в еврозоната, обхванала Ирландия, Португалия, Италия, Белгия и Гърция, ще подмине и Франция и Великобритания, чийто външни дългове се равняват на 4,698 трилиона долара (2010 г.) за Франция и 8,891 трилиона долара - 400 % от БВП на Великобритания (2010 г.). Испания няма как да не намали разходите си за НАТО при 40 % безработица и огромен външен дълг поради простата причина, че е поставена пред масово народно недоволство, породено от съкращенията на разходите в обществената сфера. Подобно развитие на дълговото цунами, нисък икономически растеж в ЕС като цяло и липсата на финансови средства ще намалят европейското субсидиране за Алианса. И докато Европа неминуемо ще намали своята финансова подкрепа за НАТО, САЩ от години настояват другите страни членки да поемат по-голяма финансова и военна отговорност към Алианса. На фона на незапомнената безработица в САЩ и заплахите от предстоящата повторна рецесия и дори депресия, американското правителство не би могло да си позволи да продължи с издръжката си за НАТО, камо ли да става дума за увеличение на фона на намаляващи вноски от страна на Европа.
Дори да не станем свидетели на разпада на НАТО, е ясно, че Алиансът е изправен пред много сериозна криза и ще загуби огромна част от своята роля в глобален мащаб. Не е никак случайно, че държави членки на Пакта изразходват огромни средства за модернизацията на своите въоръжени сили, докато в същото време намаляват своите вноски към НАТО. Справка на СИПРИ сочи, че за календарната 2010 г. Франция е похарчила 61 285 000 000 долара за модернизацията на своите въоръжени сили, Великобритания е изразходвала 57 424 000 000 долара, Германия - 46 848 000 000 долара, Италия - 38 303 000 000 долара, Испания - 25 504 470 000 долара, Турция - 25 000 000 000 долара, Холандия - 11 604 000 000 долара, Полша - 10 800 000 000 долара, Гърция - 10 398 498 000 долара, Белгия - 4 544 000 000 долара, Дания - 4 330 000 000 долара и т.н. Става ясно, че докато Германия, Испания, Италия, Холандия, Дания се въоръжават, те намаляват и своята вноска към Алианса. Дали е случайност, или тези държави са осъзнали предстоящият разпад на НАТО и модернизират собствените си армии с цел защитата на националната си сигурност?
Тук е моментът, в който трябва да обърнем внимание на отбранителните способности на България в контекста на евентуален разпад или отслабване на НАТО. Не съществува абсолютно никакво съмнение, че към този момент въоръжените ни сили се намират в критично състояние. Докато държавата ни финансира чужди войни по цял свят, българският войник изпитва сериозна липса на модерно въоръжение и бива постоянно редуциран откъм числен състав.

Политическият елит залъгва населението с поетите ангажименти
към НАТО, трупането на опит от българските военни зад граница и подобряването на съвместните оперативни способности. В същото време държавата няма пари за модернизация, а военнослужещите са подложени на драконови съкращения. Посочените в Бялата Книга на отбраната (изготвена от ГЕРБ и представена лично от военния министър Аню Ангелов) съотношения на разходите по издръжката на личния състав, текущата издръжка и капиталовите разходи - 60%:25%:15 % предизвикват силно безпокойство, а текстът към него, че това съотношение позволявало модернизация на въоръжените сили, е просто хвърляне на прах в очите ни. Всеки военен експерт знае, че перфектното съотношение на разходите е 33%:33%:33%, и макар никоя държава в световен мащаб да не го е постигнала, идеята е да се придържат към тези цифри, като най-характерната тенденция е за увеличаване на разходите за въоръжение и техника - към 28%. Предвидените в нашата Бяла Книга на отбраната 15% не могат да осигурят никаква модернизация на армията, още повече, че включват в основата си и други капиталови разходи, а не само вноските за новозакупената техника. Когато говорим за вноски по новозакупена техника сме длъжни да отчетем и грубите грешки, направени по време на тройната коалиция, когато беше закупено на лизинг главно транспортно, а не бойно въоръжение.
Факт е, че армията ни е обезкръвявана в продължение на 22 години с помощта и под въздействието и погледите на правителствата на БСП, СДС, НДСВ, ДПС и ГЕРБ. Същите тези, които сега издигат кандидати за поста президент на България, който е и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на страната. ГЕРБ имаше възможност да минимизира негативните ефекти, породени от предишните правителства, но незнайно защо продължи процеса по разбиването на армията ни, и то в невиждани до този момент мащаби.

ГЕРБ и Аню Ангелов ще бъдат запомнени с невижданите досега съкращения
на кадрови военнослужещи, неадекватните решения за модернизацията на армията ни и умопомрачително бруталната политика към висшите военни учебни заведения. През последните 22 години Военна академия "Георги С. Раковски" винаги е страдала от своите кадри, достигнали до значими постове в политиката!
Още повече лично министър-председателят Борисов изяви своите намерения за сливане на военното разузнаване в лицето на Служба "Военна информация" и Национална разузнавателна служба (НРС) след президентските избори, което е поредната стъпка към тоталната разруха в националната сигурност. Военното разузнаване изпълнява коренно различни функции от тези на НРС. Сливането на двете разузнавателни служби ще доведе единствено до хаос, съкращаване на персонал, неефективност и бъдещи безкрайни промени в структурата на новата служба. Военна история е доказала, че когато една държава е с намалена бойна мощ, то разузнаването трябва да бъде засилено до максимална степен, а в случая се прави точно обратното, което противоречи на всякаква логика. Какво да кажем за напълно липсващото контраразузнаване, преминало по неясни прични към структурата на ДАНС с "благословията" на БСП, НДСВ (да се сетим за Пръмова-Кунева) и ДПС? От промените насам в България няма нито един заловен чужд разузнавач или дори сътрудник на чуждо разузнаване. За да контрирам автоматично безмислените разсъждения, че не е имало интерес към България от чужди разузнавания, ще напомня за заловените български разузнавачи в Гърция, Румъния и Молдова, въпреки че с първите две държави сме съюзници в разпадащото се НАТО. Кой ще възкреси мъртвото българско контраразузнаване - Калфин или Пръмова? Може би ГЕРБ в лицето на Плевнелиев, чиято цел е единствено и само пълният контрол над разузнаването в България и отнемането на НРС от юрисдикцията на президента (за всеки случай). Тази стъпка се използва единствено и само от партийни интереси, без оглед националните интереси на България и съдбата на хиляди военни. Трябва да си отговорим и по въпроса какво ще стане, ако Плевнелиев стане президент? Дали ще се опълчи на Борисов и ще успее ли да се противопостави адекватно срещу сливането на разузнаването в ролята му на главнокомандващ, като по този начин спаси държавата от колапс от гледна точка на разузнавателните й способности? Съмнявам се един толкова "кротък и мил" човек без абсолютно никаква визия и образование в сферата на военното дело да се противопостави на мненията и желанията на лидера Борисов.

Само Сидеров е за развитие на въоръжените ни сили

Като цяло прави впечатление, че никой друг кандидат за президент извън Волен Сидеров не говори за развитието на въоръжените ни сили. Тази тема е табу за всички останали кандидати, но няма и как да бъде по друг начин. Дори стигаме до абсурда съсипниците на армията ни сега да дават заявки, че искат да я управляват като върховни главнокомандващи!
Помним, че Първанов стана президент на България с гласовете на електората на БСП и ДПС и видяхме до какво ниво и численост стигна армията ни през двата му мандата. Същото се отнася в пълна сила и за Петър Стоянов и Желю Желев. Всички те доказаха, че нямат стратегическо виждане за развитие на армията и са основните виновници за днешното й катастрофално състояние. Нека не забравяме, че именно правителството на Костов с подкрепата на левицата в лицето на ген. Ангел Марин лишиха държавата ни от оперативно-тактическите ракети СС-23 (с радиус на действие между 300 - 500 км), които реално предстваляваха най-сериозният военен арсенал на България. Същите тези в момента лансират Румен Христов и Калфин за върховни главнокомандващи на българската армия. Каква наглост!
Спряганият от поръчковите медии като сигурен кандидат за балотаж на изборите - Калфин, пък е просто поредното отроче на БСП, чийто президент в лицето на Гоце позволи съсипването на армията ни в продължение на десет години и я доведе до състояние на будна кома. Същият Първанов, който шизофренично се бунтуваше срещу присъединяването ни към НАТО и инициираната главно от САЩ интервенция в Сърбия, а впоследствие подкрепи САЩ публично в това да не заплаща наем за военни си бази на наша теротория, въпреки че военните плащат наем за базите си дори на собствена земя. И когато говорим за военните бази на САЩ в България, е наложително да припомним позицията на всички парламентарно представени групи в НС по въпроса. Всички те бяха против Сидеров и АТАКА по въпроса с военните бази на САЩ. Те и техните представители ли ще защитават в бъдеще националния интерес на България  Същите тези, благодарение на които в държавата ни липсва икономическо разузнаване, научно-техническо разузнаване и дори отдел за кибер сигурност и кибер шпионаж - функции, използвани от всяка една държава в световен мащаб?

Военните застават под знамената на патриотите

Доказателството, че освен Волен Сидеров никой друг кандидат за президент няма стратегическото виждане и вътрешната мотивация за възраждане на въоръжените сили на Република България, е и тенденцията, която ясно се откроява през последните години - бивши военни, сред които много висши офицери, работили за нашата държавна сигурност, избират да се реализират в политиката именно чрез партия АТАКА. И оправдано - армията е основен стълб в териториалната цялост, икономическа независимост и националната сигурност, както това е валидно за всяка една държава в света. Например в редиците на АТАКА се включват военни лидери като о.р. полк. Красимир Атанасов (кандидат-кмет от АТАКА за Плевен), о.р подполковник Иван Иванов (кандидат-кмет от АТАКА за Сливен), о.р. Николай Ръжев (кандидат за кмет на Кърджали) и десетки други висши офицери от резерва. Силната армия се създава въз основа на силна икономика, която се нуждае от собствено производство, протекционизъм и недопускане на изтичането на капитали извън държавата. Неща, за които само АТАКА говори в продължение на години.
Ако се върнем към проблема с НАТО, дори Алиансът да не се разпадне и гаранциите на чл.5 от договора със  Северноатлантическата организация да продължат да осигуряват колективната отбрана при нападение срещу един от членовете, България е изправена пред предизвикателствата за осигуряване на защита от нетрадиционните заплахи като оръжията за масово унищожаване, терористични и кибер атаки. Заплахи, които са категоризирани от НАТО като основни предизвикателства пред международната сигурност в дългосрочен план. Заплахи, пред които България  е безкрайно уязвима и неподготвена. Никой друг кандидат за президент освен Волен Сидеров няма изготвена стратегия за превенцията на ОМУ тероризма (ОМУ - Оръжия за Масово Унищожение), което е и поредното доказателства за това, че кандидатурата му за главнокомандващ на българските въоръжени сили представлява най-адекватната алтернатива. Всички останали претенденти са просто поредните "кукли на конци" на политическите партии, които управляваха и имаха президенти през последните 22 г. Всички те имаха и времето, и ресурсите да създадат една боеспособна и модерна Българска армия, но направиха точно обратното - те я унищожиха!
Изпрати
Коментар
Напиши коментар
Автор*:
Коментар*:
Код*:
Bot Captcha
Въведи код:
Пусни
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрият тон.

Условия за ползване на коментарите >>
Коментари
Подреди по:
2
Божидар Спасов - 
Сряда, 21 Септември 2011г.
Ние сме на път да умрем от болести и глад - за армията толкова, колкото за нас с теб. Ние ще купуваме изтребители - били нови, били стари, били от тук, били от там, когато сме бедни, та бедни. Но трябвали заради участието ни в НАТО, заради задачата въздушна полиция! Гърция, държавата Гърция, както ни казват е пред фалит, но Европейският съюз и НАТО са й продали все пак и изтребители и подводници!
Всички ще ни убеждават в какво ли не, само и само да купуваме, със заеми, но да купуваме - това е спасение за кредиторите и производителите и загробване за нас, купувачите. Политически сделки се казват и са забулени в озаконените държавна и военна тайни. Капанът е заложен, остава ние да влезем - с Волен Сидеров, или с Иваюйло Калфин, с Меглена Кунева, или някой друг!
Всяка власт се пъчи, че управлява в името на народа. не щем такова управление, искаме НАРОДОВЛАСТИЕ, народна власт.
електронният ми адрес е: bozhidar_spasov_sofia@abv.bg
1
АТАКА - 
Петък, 16 Септември 2011г.
ВОЛЕН ПРЕЗИДЕНТ
Форум Атака
Телевизия АЛФААнкета
Подкрепяте ли петицията на АТАКА към главния прокурор Борис Велчев за сваляне имунитета на Ахмед Доган?
Да
88 %
Не
11 %
Общо гласували: 16655