Търси
Вашият e-mail:
Вашето име:
E-mail на получателя:
Име на получателя:
Изпрати
Начало | Контакти Четвъртък, 3 Декември 2020г.
Непознатата българска история

Обезродяването на Македония 1919-1929

Петък, 16 Септември 2011г.
Автор: в. Атака
Чиновници, събрани от кол и въже, помагат на тиранията

В Македония под сръбско има към 20 хиляди стражари. Затова и в най-малките селища ще ги срещнете. Те са всесилни, присвояват и отменят правата на местната власт, живеят за сметка на населението и пр. Тая полиция не сами не пази живота, имота и честта на населението в Македония, но обикновено нещо е да посяга на тях, да граби, да заплашва, да малтретира, да извършва покушения над затворници, за да убива последните, когато са с вързани ръце.
"Чиновничеството е събрано от кол и въже. Има между тях и такива, които би трябвало да бъдат в затворите, но са фаворизирани от правителството, защото му събират гласове. Помагат на тиранията, защото се боят от затвора...
Настас Петрович, радикал-отцепник, бивш министър на вътрешните работи, в следобедното заседание на Скупщината в Белград на 5 март 1928, взел думата след изложението на д-р Анте Корешец, министър на вътрешните работи, който между другото се опитал да защити сръбската полиция в Македония. В. "Македония" № 425 от 12 март 1928.
"По местата, дето е минал Корошец, не е узнал факта, че началникът на един жандармерийски пост е суспендирал властта на председателя и кмета и е вършил злоупотребления за лична облага. С ангария му носили дърва и ги продавал за лични разходи. По селата му събирали хубави булки и му ги пращали в поста.
В. "Новости" - Загреб
от 15 май 1928.

Подпредседател на
скупщината описва
безобразията в "Юга"

"Ето как описва положението в Македония самият подпредседател на Скупщината Куюнджич, избран за народен представител в Скопския окръг. Г-н Куюнджич е сърбин от Плевле, град в някогашния Новопазарски санджак. В Македония е служил като сръбски учител още през турския режим, така че много добре познава Македония... Той е виден член на една от правителствените партии - демократическата.
Г-н Куюнджич е говорил на тема: "Управлението и администрацията в Южна Сърбия". Той започнал своя сказка според в. "Политика" така: "Югът (Македония - н. б.) е богат, но народът е беден. Докато не знаете, какви са управлението и администрацията на юг, не можете да си представите какво е положението там." По-нататък, пак според "Политика", казал: "Не може да се очаква от селянинът да развие максимална работоспособност, когато не е сигурен за живота си, когато постоянно го подозират и вмъкват в разни афери. В селото властта са секретар-бирникът и жандарът. Чиновници са само онези, които в никой случай не би трябвало да бъдат такива. Те с един замах постигат цели богатства. Доле (в Македония - б.н.) се отива като на печалба. Добросъвестните чиновници от там бягат. Между началниците има най-обикновени типове, които са ограбвали и гражданите, и държавата. С паспортите се търгува. Такива се дават само на привилегировани адвокати. За паспорти на мъжете се плаща 5000 динара (таксата е около 120 динара - б.н.), а за такива на жените - 3000 динара. Народът гледа своите началници, как устройват оргии и грабят. За околийски началници се назначават обикновени калфи. Запитан, какво се прави на културното поле в неговата околия, един околийски началник отговорил, че в неговата околия нямало никакво културно поле, и имало само Овче поле и Ежово поле."Жандармите са първата и последната, и най-страшната власт на село. Те взимат данък от селяните. Колкото са по-свирепи, толкова повече се ценят от своите началници...
"Най-красноречивото опровержение", в. "Македония" № 618
от 31 октомври 1928 г.

Водят се 4000 дела
за корупция срещу
държавни служители

"На "II Giornale d'Italia" (Рим, 16 май) съобщават от Загреб:
"Белградският в. "Политика" писа напоследък, че в Скопие ще се разгледат 1792 дела против държавни чиновници. Тия дела са заведени въз основа на Закона за корупцията. По тоя повод "Jutarnji list" обнародва уводна статия, в която между другото се казва:
"Прочее, в тия области ще бъдат разгледани около 4000 дела за корупция и ще има може би толкова обвиняеми държавни и общински чиновници. Достатъчно е да се знае само това, за да се види какъв страшен режим е бил поддържан от политическите партии в южните области. От това се вижда, че в тия области са били изпращани най-лошавите хора, че там се е изпращала истинската утайка на обществото с единствената цел да се даде възможност на партиите да действат чрез тия хора, както си искат. За това не трябва да се учудваме, ако положението в тия области е сега такова, каквото го виждаме. Сега е ясно, че във всяко държавно и общинско учреждение е имало престъпници, които, използвайки своето положение, са ограбвали тоя народ.
Сигурно, това е всичкото. Не са били открити всички престъпления, и през миналите режими мнозина виновници са избегнали правосъдието. Тук не се обхващат другите престъпления, които не попадат под ударите на Закона за корупцията."
"Кражбите в Македония", вестник "Македония" № 783 от 22 май 1929 г.
(Следва)

Битоля - свърта лище на разбойничества и терор

"Оня, който иска да види, какво е положението в Македония, най-добре е да отиде в Битоля - един център без съобщения, без контрол и свърталище на страшни разбойничества и терор, какъвто не е запомнен даже през Хамидовия режим. Полуинтелигентният министър Максимович е поверил тоя край на неврастеника и паралитик Будимир Борисавлевич. Последният, заедно със затлъстелите полицаи представляват Шумадия в Битолско и са официални "качаци". Наистина и другите македонски окръзи не стоят по-горе, обаче Битолският окръг отдавна е надминал Брегалница.
Тук няма никаква сигурност. Всеки, който се съпротиви на разбойничеството на полицията, се обявява за "бугараш" и се преследва до край.
Домът на Битолското жупанство е известен като свърталище на скитници, шпиони и агенти. Там се клеветят най-добрите граждани, бият се най-честните хора и се кроят нападения срещу имота на измъчения македонец. Това е център на сърбизацията. А това знаци център на кражбите и грабежите.
Земята на беговете е разграбена и поделена между новите бегове от християнска вяра, които цял ден играят карти по кафенетата и подслушват кой какво говори. За тази служба скъпо се плаща. Сръбското име отвращава всички, защото тук Шумадия е изпратила най-гадното си "гюбре".
Ден не се минава да не бягат хора - кой за Австрия, кой за Америка. Граждани бягат, както и селяни, само за да спасят живота си. Грабежите се вършат по един строго начертан план, който само очевидците могат да разберат. Самата власт служи за ятак на нелегалните. Недавна между книжата на един убит комита е намерено свидетелство от полицията, според което убитият имал право да носи оръжие и свободно да се движи из окръга. Жандармерийският офицер, който направил това откритие, насмалко щял да бъде убит. На средата имало един ятак, който спечелил няколко чифлици, радикалствувайки и сърбеейки се.
Никаква административна услуга не може да се извърши на гражданите без 10 - 15 наполеона. Всички чиновници си делят плячката.
Тук животът няма никаква стойност. За най-малка вина се отплаща с камата. Преди няколко дни тук биде докаран в един участък един крайно почтен човек с университетско образование и буквално пребит. Той е виновен, задето не е радикал и задето не може да търпи това, що се върши в името на Сърбия.
В Прилеп начело на околията стои един обикновен разбойник. Не се минава ден той да не бие някой гражданин. Той е защищаван от Василие Търбич и жупана Борисавлевич. Първият отдавна е познат като харамия на целия край. Той доби грамадно богатство с грабежи. Там Търбич е закон и конституция. Той върши най-скандални работи, затваря и пуска от затвора само за пари. Той закупува чифлици и като даде 100-200 динара капаро, тапията взима с кама. Ако стопанинът поиска остатъка от парите, бива обявен за "бугараш". И твърде често тоя стопанин мръква, без да съмне.
Битолската област не знае що е свобода. Из окръга обикалят разни банди, поддържани и защищавани от властта. Бандите си имат свои зони. В Прилеп Търбич господства. "Качаците" идват чак в Битола на отмора и почивка. Там те се срещат с органите на полицията. Това е невероятно, обаче е факт.
Всеки, който иска да се награби и обогати бърже, нека отиде в Македония. Обаче за това той трябва да бъде радикал и "добър сърбин". Това са необходимите качества, за да има пълна свобода, да закръгли имота си и да граби чужди чифлици.
Наистина, има и добри чиновници, обаче тяхното влияние не се усеща и не се вижда. Тяхната почтеност едва им създава условия за живот. Който е по-безскрупулен, той повече напредва. Това могат да засвидетелстват с десетки хиляди нещастни македонци от Битолски окръг.
"Положението в Битолско", в. "Република" - Белград от 15 февруари 1925 г.
Изпрати
Коментар
Напиши коментар
Автор*:
Коментар*:
Код*:
Bot Captcha
Въведи код:
Пусни
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрият тон.

Условия за ползване на коментарите >>
Форум Атака
Телевизия АЛФААнкета
Подкрепяте ли петицията на АТАКА към главния прокурор Борис Велчев за сваляне имунитета на Ахмед Доган?
Да
88 %
Не
11 %
Общо гласували: 16655