Търси
Вашият e-mail:
Вашето име:
E-mail на получателя:
Име на получателя:
Изпрати
Начало | Контакти Неделя, 24 Март 2019г.

Търсенето в архив извежда резултати само от броевете показани по долу. *


От: До:


Моля, изберете поне един критерий за търсене.

Проф. Христо Мермерски: Вината за скъпия хляб е на Емел Етем

Брой: 726 | Дата: 2008-02-11
Автор: в. Атака

 Христо Мермерски е роден на 24 юли 1934 г. в с. Ботево, община Хайредин. Завършил е аграрен мениджмънт. Специализирал в Англия, Италия, Германия, Америка. Защитил е две докторантури: в Италия и в България. В момента чете лекции, работи по проекти у нас и в САЩ. Бил е заместник министър на земеделието и председател на селскостопанската академия.

- Проф. Мермерски, преди седмица Нихат Кабил поиска архитект Янев да му се извини публично за думите си: "корупцията в Министерство на земеделието е кошмарна." И му даде срок от седмица, не докаже ли твърденията си, щял да го съди. Как ще коментирате?
- Преди да говорим за корупцията във властта, искам да ви кажа, че огромният спад на държавността у нас се дължи на ниския  професионализъм.  Всеки министър трябва да отговаря на 4 условия: да е перфектен професионалист, да има висока обща култура, международен опит и да знае езика, на който преговаря. Ако едно от тези неща ги няма, смятайте, че той не става за поста. Да вземем Нихат Кабил. Като министър основната му задача не е да ръководи земеделието, той има 5 заместници, а да поддържа контакти с Европейския съюз. Като те поканят на работен обяд, трябва да говориш на четири очи, без преводач и тогава решаваш проблемите си. А какво се получава? Връща се Кабил от ЕС и съобщава: европейските експерти са некомпетентни. Ако аз бях министър председател, веднага щях да го уволня. Сега за корупцията и извиненията. Аз бих задал на Кабил седем въпроса за корупцията в неговото ведомство. Нека отговори на тях, пък после да ме съди. Първият: защо МЗП замени 54 дка във Видинско с 54 дка на бившите "Рибарски селища" - Бургас, и в крайна сметка изкара, че пустеещите видински земи са по-скъпи. Второ: 1600 дка на Камчия с най-хубавия пясък същото ведомство ги  превърна в земеделски земи и ги продаде за 300 хил. лв. , а цената на 1 кв.м е 200-300 евро. Нека отговори Кабил защо е продаден този пясък толкова евтино. Следващият ми въпрос: ведомството му отчете, че са засадени 2000 дка нови лозя. Но ТВ СКАТ показа, те земята нито е риголвана на подходяща дълбочина, нито е подготвена, нито са засадили лозички. Една жена изкопава направо на пасището дупка и слага една лозова пръчка. Най-странното е, че идва комисия от София, която утвърждава тези "насаждения".
- Бяхте поискал Нихат Кабил да направи проверка за заменките на курортни земи и публично да съобщи резултатите. Направи ли го?
- Не го е сторил. Това е един от въпросите за корупцията, на които го приканвам да отговори. 8 000 дка, най-хубавите по Черноморието и в планината, са заменени: в Бургаско, Девин, Смолянско, в Кърджалийско. Това са курортни места. Нека министърът да каже тези 8 000 дка кой ги е дал и на кого. В момента, в който отговори, ще направим справка и ще се разбере, че не само има корупция, но че тя е наистина кошмарна. Най-страшното е, че чиновниците в служба "Земеделие" в Бургас и в другите общини се явяват посредници в купуването на тази земя. Нещо повече, самите служители са изкупили много декари на много ниски цени.   Съгласно договора, подписан за създаването на ЕС през 1957 г. в областта на земеделието, е записано, че за да купят земя в страна членка на ЕС, гражданите трябва също да са от еврообщността, да живеят на територията на тази земя и да се подчиняват на законите на държавата. Сега в пограничната зона на Бургаски, Хасковски, на Кърджалийски район с подставени лица над 40% от земята е купена от турски граждани. Като се купи и другата, ще превърнем този край в територия, която много лесно може да бъде присъединена към Турция. Още повече нямаме буферна зона.
- Какъв процент от европейските пари за земеделие ще успее да усвои България, имаме ли достатъчно добри проекти?
 - Това е другата причина, заради която Нихат Кабил трябва да бъде уволнен незабавно. 60% от общия обем на 30-те преговорни глави с ЕС, се падат на земеделието. Всъщност двете златни кокошки, които трябва да снасят яйца, са земеделието и туризмът. Ние обаче нямаме нито един евродепутат -специалист по земеделие, т.е. няма кой да защитава позициите ни. По-страшното е, че в МЗП работят 1200 души,  а не са издали една книга, както е в ЕС, в която да пише например за фермерите: какви са задълженията им и ако ги изпълнят, на какви конкретни премии или субсидии имат право. Всъщност няма книга, от която да научим България какво е приела, какви са й задълженията, правата и конкретните субсидии. Аз предупредих още през лятото, че при тази суша и недостиг на фураж, ще настъпи страхотна катастрофа. Министърът на земеделието трябваше незабавно да потърси внос, защото по време на прибиране на реколтата царевицата, пшеницата, ечемикът и т.н. са най-евтини. Кабил трябваше да внесе зърно, да направи дъмпинг, за да не се увеличават цените. А сега една ферма от 60-70 крави губи всеки ден по 1 000 лв. Вместо да се погрижи за тези хора, Кабил им иска справка за 3 години назад, за да се види, че имат намаление на продукцията. Работа ли му е на млекопроизводителя да пише справки, при положение, че Разплащателната агенция има 1100 служители. Защо Кабил не  прати тези хора в по-големите ферми, те са около 500, да направят тези справки. Другата отвратителна причина да ядем сега скъп хляб е следната: През август Емел Етем продаде 100 хил. т пшеница за 240 лв./т под предлог, че това жито, ако се държи още 14 дни, няма да става и за животните. Дълбока неистина, сигурен съм, че ако ми дадат да омета тези складове и направим анализ на пшеницата, ще се окаже, че е могла да изкара още 3 години. В египетските пирамиди откриват зърно, запазило се до ден днешен. Ако не бяхме продали това жито, хлябът щеше да поскъпне само с 10 стотинки. Колкото до европарите, Чехия и Полша са усвоили 25 % , Унгария- 35%, ние я стигнем 10 %, я не. За да получиш средства, трябва да знаеш как да изработиш проект. А хората у нас, които правят проектите, нямат нищо общо със земеделието. България има научни институти, които могат да се справят с тези задачи и така да си оправдаят заплатите. Правят ги обаче фирми, близки до ДПС.
- Кой трябва да върне на държавата повече от 4000 дка гори, дадени в повече на Симеон Сакскобургготски: Кабил или шефът на агенцията по горите? 
- Сигурен съм, че Симеон има списък на всичките си имоти, той е знаел, че тези 4000 дка ги взема в повече. Ако аз бях министър, нямаше да прехвърлям топката на шефа на агенцията по горите. Защото в буквалния смисъл тази гора от 4000 дка е открадната. Ако Симеон беше честен човек, щеше да каже: "Господа, много се извинявам, но не сме догледали, затова моля същата тази комисия от мошеници, която ми даде горите,  да ги върне на държавата." Но няма такова нещо. Освен това на Симеон му заменят пасища с вековни гори, от които той изсече и изнесе хиляди тонове  дървесина в Гърция.
- С какви средства може да се пресече корупцията по високите етажи на властта?
- На времето имаше комисия за държавен контрол. Когато се получи сигнал за някого, тя го привикваше и го вкарваше в затвора. Сега държавен контрол няма. Ако тези случаи, които  посочих, бяха проверени, корупцията щеше да бъде спряна. Това, че премиерът бил млад и нямал опит, не е извинение. Негативите на всичките министри са негови. Станишев няма съветник по земеделие, оградил се с хора, които не могат да му помогнат.

 


Форум Атака
Телевизия АЛФААнкета
Подкрепяте ли петицията на АТАКА към главния прокурор Борис Велчев за сваляне имунитета на Ахмед Доган?
Да
88 %
Не
11 %
Общо гласували: 16611