Търси
Вашият e-mail:
Вашето име:
E-mail на получателя:
Име на получателя:
Изпрати
Начало | Контакти Неделя, 24 Март 2019г.

Търсенето в архив извежда резултати само от броевете показани по долу. *


От: До:


Моля, изберете поне един критерий за търсене.

Проф. д-р Христо Мермерски:Земеделието ни е оставено на самотек

Брой: 574 | Дата: 2007-08-06
Автор: в. Атака

Христо Мермерски е роден на 24 юли 1934 г. в с. Ботево, община Хайредин. Завършил е аграрен мениджмънт. Специализирал в Англия, Италия, Германия, Америка. Защитил е две докторантури: в Италия и в България. В момента чете лекции, работи по проекти у нас и в САЩ. Автор е на изключително популярната книга "Българска енциклопедия за народна медицина и здраве", за 4 месеца тя има 5 издания.

- Г-н Мермерски, вие сте един от безспорните авторитети в селското стопанство. Има ли, според вас, зърнена криза у нас?
- Искам да дам няколко конкретни данни, за да стане ясно колко голям е проблемът. За последните 18 години обработваемата земя у нас от 46 800 000 дка е намаляла на 29 милиона и то със затревените площи. Поливните площи от 12.5 милиона са останали само няколкостотин. През 80-те години България беше на трето място в света по износ на домати и на второ място по износ на грозде. През 2000 г. износът на домати падна 184 пъти. В момента нямаме износ нито на грозде, нито на домати. Вносът на селскостопанска продукция в най-земеделската страна в Европа, която е учила и Австрия, и Чехия, и Унгария на земеделие, се е увеличил 6 пъти. Сега ядем найлонови домати от Гърция и от Турция. Бях в Добруджа, там има великолепни фермери с по 70-80 хиляди декара. Обаче няма връзки фермери-производство-земеделие. Земеделието се оправдава, че е оставено да се саморегулира  - пазарна икономика. Ще ви дам уникален пример. Държавата е тази, която регулира цените на пазара чрез използване механизмите на закона за търсенето и предлагането.
- При тази слаба реколта, изнася ли зърно от България?
- Да, истина е, износ на зърно има. Преди десетина дни вицепремиерът Емел Етем изнесе над 100  000 тона пшеница под предлог, че зърното след 20 дни ще се разпукне и провали. Ако това зърно беше останало и пуснато на пазара, цената на хляба нямаше да скочи, щеше да падне. Съществува опасна тенденция. Държавната фирма "Зърнени храни" в Силистра също изнесе към 200 000 тона зърно. Това говори за абсолютно безхаберие на управлението на селското стопанство. Основната слабост на земеделието е, че в него са влезли хора, които нямат елементарна обща и професионална култура. Преди няма и две седмици, министър Нихат Кабил беше в Европейския съюз и вместо да потърси контакти, за да обясни бедственото състояние на селското ни стопанство и да поиска субсидии, той съобщи, че европейските експерти са на много ниско ниво. Това може да си позволи само прост човек. Некомпетентността е характерна за ведомството на Кабил. Един от зам.-министрите, Д. Пейчев, е завършил индустриална химия. Той представа няма какви са клаузите в предприсъединителния ни договор с ЕС. На база на това и нашите фермери не знаят какви са задълженията и правата им.
- Какво е договорило селското ни стопанство с ЕС?
- Всичко, което го има в ЕС, е договорено. Примерно, вземете захар: няма обяснения какви са нашите задължения и какви са техните, пише само регламент еди-кой си. ЕС съществува от 1957 г. и оттогава съюзът дава тези регламенти. Никой в Министерство на земеделието обаче не може да ви обяснят какви са тези регламенти, експертите ви отговарят: влезте в компютъра и си ги извадите. Питам как един селянин как ще го направи. Трагедията е, че няма една книга, в която по азбучен ред да са обяснени изискванията на ЕС: агнешко месо, после биволско и т.н. Да може фермерът, ако например се интересува от царевица, да отвори на буквата Ц и да види какви са изискванията, условията на съхранение, правата на стопаните, има ли лимит по отношение на производството.
- Липсата на информация от незнание ли се прави или е съзнателно?
- Не, не е съзнателно. То е от абсолютно ниско ниво на некомпетентност. Отново ще дам пример. В сектора за качество на храните работят 32-ма човека, 30 от тях са завършили публична администрация. Какво отношение имат те към тези проблеми, сега са им дали и продоволствията. Ще ви кажа и друг факт: Холандия, която е три пъти по-малка от нас и която е втора по производство на зърно след САЩ, има разплащателна агенция със 74 служители, нашите са 1100. Защо толкова много чиновници? Освен това имаме земеделски служби в общините, земеделски служби в областите, плюс още над 1 100 човека в Министерство на земеделието. Нещо ужасно. У нас има 470 000 чиновници на около 4 милиона работещи. Трябва да го кажем ясно: българското земеделие е в абсолютна катастрофа. Произвеждали сме по 1000 кг зърно на човек от населението, сега не можем да стигнем и по 200 кг и никой не се притеснява. При царевицата да има някъде 50-60 хиляди дка поливни площи, добивите от слънчоглед в Добруджа ще са само 30 процента, а 70 процента няма да се реколтират. Да не говорим за Плевенски, Врачански, Видински, Монтански регион. На стопаните се отпускат по 14 лева на декар, а само за засяването на пшеницата са необходими 26 кг /около 25 лв. само за зърното/, да не говорим за обеззаразяване, подготовка на почвата, рекултивиране и т.н. Катастрофата е невероятна. И това, което ме възмущава, е че премиерът Станишев има съветник по физкултура, но няма съветник по земеделие. Да сте чули президентът Първанов да говори за земеделие, Георги Пирински се е скрил в парламента - защо му е да се вълнува за земеделието. От 50 години съм в отрасъла, познавам всички министри, бил съм зам.-министър по технологиите. Такова безхаберие в живота си не съм виждал. Земеделието е оставено на самотек.
- Как ще коментирате въвеждането на плоския данък?
- Предлага се 10 % плосък данък, а в същото време печалбата при хазарта е 8 %  и 20% е данък общ доход на издаването на книгите. Трябваше да вземем пример от развитите страни, към които се стремим. В Америка, в която съм живял 11 години, има прогресивен данък - колкото по-голяма печалба получавате, толкова по-висок е данък печалба. В Швеция този данък печалба стига до 80%. Затова големите бизнесмени инвестират в образованието, в развитието на културата, науката и т.н. Парадоксът е, че партията, която казва, че е на работниците и селяните /БСП/ и трябва да защитава интересите им, се обяви за плосък данък. И хората, които получават до 500 лева, ще бъдат ощетени за сметка на тия, които получават 500 000. Тази партия наказва по идиотски начин хората, гласували за нея.


Форум Атака
Телевизия АЛФААнкета
Подкрепяте ли петицията на АТАКА към главния прокурор Борис Велчев за сваляне имунитета на Ахмед Доган?
Да
88 %
Не
11 %
Общо гласували: 16611